Veel jonge docenten willen onderwijs uit
UTRECHT - Twee op de drie jonge leraren denken er serieus over een baan buiten het onderwijs te zoeken. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Een op de tien is al bezig met solliciteren of zal dat de komende jaren doen. Nog eens 23 procent weet nog niet wanneer hij buiten het onderwijs gaat werken, maar is dat zeker van plan.Gebrek aan loopbaanperspectieven wordt gezien als de voornaamste reden om een baan buiten school te zoeken, stellen de wetenschappers, die hun onderzoek uitvoerden in opdracht van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Aan de enquête deden 653 AOb-leden mee.
Bij de jonge leraren (tot 35 jaar) zijn ook de doorstromers: enthousiaste docenten met carrièreplannen binnen het onderwijs. Een flinke groep wil naar het management (20 procent) en een kleiner deel naar een andere onderwijssector (15 procent).
De pabo is met ruim 35.000 studenten de populairste studierichting in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Nog eens meer dan 20.000 jongeren willen het voortgezet onderwijs in. Overigens zijn dat er veel te weinig om alle openvallende plaatsen op te vullen: een grote groep babyboomers die eind jaren zestig en in de jaren zeventig voor de klas begon, gaat nu met pensioen. De groei van het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs maakt het verwachte lerarentekort nog groter. Als het economisch tij gunstig is, worden leraren ook gemakkelijker naar een baan buiten het onderwijs gelokt.
Werken met kinderen en het overdragen van kennis zijn zowel voor jonge als oude leraren het belangrijkste motief in het onderwijs te gaan werken.