Binnenland

Terrorismeverdachte loopt groot risico op marteling

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al D. (Dekaema) loopt een groot risico op marteling en vernedering als hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Ook is de kans aanzienlijk dat hij geen eerlijk proces in Amerika krijgt.

12 December 2006 14:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Dat betoogden zijn advocaten dinsdag bij de rechter in Den Haag. Zij hebben de rechtbank gevraagd daarom de uitlevering van hun cliënt te verbieden.De raadslieden voerden tijdens een kort geding verschillende rapporten aan, waarin werd geconcludeerd dat de regering–Bush in de strijd tegen het terrorisme zich niet aan het internationale verbod op foltering houdt. Advocaat Victor Koppe wees er ook op dat zelfs minister Bot van Buitenlandse Zaken nog niet zo lang geleden heeft gezegd dat de Amerikanen in de behandeling van terrorismeverdachten niet helemaal te vertrouwen zijn.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie besloot halverwege oktober desondanks dat Al D. aan de VS mag worden uitgeleverd. Dit kort geding is de laatste strohalm voor de Nederlandse Irakees om zijn uitlevering tegen te houden.

De Amerikanen verdenken Al D. van samenzwering tot het plegen van een aanslag op Amerikaanse militairen in Irak in 2003. De Nederlander was destijds naar zijn geboorteplaats Fallujah afgereisd voor zijn bruiloft. Eenmaal daar is hij naar eigen zeggen door Iraakse strijders ontvoerd en gedwongen om filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg. Deze zouden tot ontploffing worden gebracht als Amerikaanse soldaten de weg zouden passeren. „Ik stond machteloos", verklaarde Al D. eerder. „Ik ben gedwongen, anders zou ik worden onthoofd".

Toch ziet de Nederlander zich geconfronteerd met een proces in de VS. Dat de behandeling van terrorismeverdachten daar schrijnend is, blijkt uit vele rapporten. Advocaat Jasper Pauw: „Amerikaanse functionarissen slaan en schoppen gedetineerden, ze schijn–executeren verdachten, dreigen tijdens verhoren met bijtende honden en er bestaan verschillende meldingen van seksuele vernederingen tijdens verhoren".

Er zijn volgens Pauw zelfs rond de dertig incidenten waarbij Amerikaanse ondervraging heeft geleid tot de dood van vermoedelijke terroristen. „Ze zijn dus letterlijk doodgemarteld en de Amerikaanse overheid heeft dat ook deels toegegeven", benadrukt de advocaat.

Het kan niet anders dan dat de zeer slechte behandeling van terrorismeverdachten ook Al D ten deel zal vallen, meent Pauw. „Onze cliënt wordt er van verdacht dat hij deel heeft uitgemaakt van het Irakese verzet in Fallujah. Nog elke dag sneuvelen Amerikanen in en rondom deze stad. Gezien deze situatie is het vanzelfsprekend dat de Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat Al D. meer informatie heeft over het Irakese verzet, informatie die wellicht Amerikaanse levens kan redden. Zijn Amerikaanse ondervragers zullen zeer gemotiveerd zijn om relevante informatie uit hem te trekken, zo snel mogelijk, goedschiks of kwaadschiks".

Volgens Hirsch Ballin hebben de Amerikanen garanties gegeven dat ze de rechten van Al D. zullen respecteren. Landsadvocate A. ten Broeke stelde dat er niet voldoende aanleiding is om aan te nemen dat de Amerikanen die toezegging aan hun laars te lappen.

Uitspraak 19 december.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer