Parlementvaria
Hazen
Het debat over de landbouwbegroting ging voor 80 procent over dierenwelzijn, constateerde minster Veerman van Landbouw eind vorige week. Alle partijen stonden er uitgebreid bij stil. „Velen hebben een warm pleidooi gehouden voor meer bemoeienis vanuit de overheid met het welzijn van dieren”, zei fractievoorzitter Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) in het debat.
Ze is daar „erg blij” mee, zei ze vrijdag in een interview met Trouw. „Het is precies zo gegaan zoals ik voorspeld heb tijdens de verkiezingen. Wij zijn de hazen in de marathon: door het onderwerp op de agenda te zetten, heeft dierenwelzijn nu ook de aandacht van de andere partijen gekregen.”Thieme is niet bang dat elke partij nu met haar hoofdthema op de loop gaat. „Er is nu een meerderheid in de Kamer die vindt dat er iets moet gebeuren, dat is het belangrijkste.”
Terugkijkend in de recente parlementaire geschiedenis, ziet de toekomst van de PvdD er niet gunstig uit. De LPF kwam vanuit het niets met 26 zetels in de Kamer omdat haar voorman, Fortuyn, de onderwerpen immigratie en integratie op de politieke agenda zette. Alle andere partijen namen de onderwerpen over. De LPF bestaat inmiddels niet meer. De PvdD straks ook niet meer. Als de marathon gelopen is, kunnen de hazen immers van de baan.
Jesaja
Traditiegetrouw beëindigt minister Veerman zijn bijdrage aan het debat over zijn begroting met een gedicht en een Bijbeltekst. Door de verkiezingswinst van de PvdD en de SP, die beide sterk de nadruk leggen op dierenwelzijn, was hij naar eigen zeggen bijna bezweken voor Speenhoffs ”Ode aan de vegetariër”, maar dat leek hem toch ongepast. Vegetariërs, dichtte Speenhoff, zijn lieden die het gebruik van melk, leren schoenen en wollen kleren zouden willen verbieden. „Ja, we zullen zo verdwazen; dat we in de wei gaan grazen. Want ’t is zo deftig, ’t is zo fijn; vegetariër te zijn.”
Om de dierenvrienden in het parlement niet op de tenen te trappen, koos scheidend minister Veerman voor een gedicht van Bloem: „Hoe latere geliefden langs deez’ paden/ wanneer mijn stof al wervelt op de wind/ herdenk mij toen mijn voeten het betraden/ heb ik dit landschap ook zo zeer bemind.”
Zijn laatste woorden in het debat wijdde de bewindsman aan een tekst uit Jesaja. „Ik kan niet van hem loskomen, omdat dat een van de mooiste profeten is die ik ken”, zei Veerman vorig jaar al. Toen citeerde hij Jesaja 58: 9-11a. Nu, met het oog op het naderende kersfeest, hoofdstuk 9, vers 5. „Voorzitter, wij zien uit naar de vervulling van het oude woord van Jesaja: „Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij is op Zijn schouder.” Dat is het enige vaste punt.”
Om met SGP’er Van der Vlies (na afloop van de vergadering) te spreken: „Indrukwekkend.”
KdG
Voorzitter
„Als u mij kiest, krijgt u allemaal een auto met chauffeur en een mobiele telefoon die in het hele land werkt.” Zo begon VVD-Kamerlid Kamp vorige week zijn speech in de strijd om het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Kamp, vooral bekend als demissionair minister van Defensie, streed samen met CDA-Kamerlid Van der Hoeven, demissionair minister van Onderwijs, en het relatief onbekende PvdA-Kamerlid Verbeet om de voorzittershamer die de VVD’er Weisglas een week eerder neerlegde.
„Zo moest ik in ieder geval niet beginnen, zeiden mijn adviseurs”, zo voegde Kamp er direct aan toe. Maar ondertussen deed de VVD-kandidaat dat wel. Uiteraard kreeg hij daarmee de lachers op zijn hand. Een auto met chauffeur zit er niet in, dat snapte iedereen wel. En die mobiele telefoon, daar zit een verhaaltje aan vast. De Kamerleden krijgen van de Tweede Kamer allemaal een mobiele telefoon, maar deze blijkt niet in het hele land te werken. De politici klagen er al maanden over, maar tot nu toe is er niets met hun klachten gebeurd.
Kamp stond vorige week woensdag al direct op achterstand. CDA-Kamerlid Spies zei het ronduit: „Bij gelijke geschiktheid kiezen we een vrouw. Dus waarin bent u beter dan de twee andere kandidaten?”
Kamp hoefde daar niet lang over na te denken: „Ik kan beter motorrijden en beter overhemden strijken, met mouwplankje.”
Voorzitter (II)
De intrigerende vraag bij de voorzittersverkiezing blijft natuurlijk hoe de onbekende Verbeet twee demissionaire ministers wist te verslaan. Dat blijkt wonderlijk genoeg de schuld te zijn van CDA-fractievoorzitter Verhagen. Begin vorige week waren er namelijk twee kandidaten: Verbeet en Kamp. Van der Hoeven was niet in beeld, want zij wil in een volgend kabinet minister van Binnenlandse Zaken worden. Maar Verhagen zei dinsdag dat hij graag zou zien dat Van der Hoeven zich zou kandideren. De onderwijsminister kon dat fatsoenshalve natuurlijk niet weigeren. Dat zou immers duiden op verdeeldheid binnen het CDA.
De kandidatuur van Van der Hoeven deed de kansen voor Kamp natuurlijk wel afnemen. Het zou immers voor de hand liggen dat de CDA-Kamerleden de VVD-kandidaat zouden steunen. Maar nu er een CDA-kandidaat was, stemden de christendemocraten natuurlijk op hun partijgenoot.
Omdat niemand in twee vrije stemronden de absolute meerderheid behaalde, kwam er een derde ronde tussen de kandidaten met de meeste stemmen. Dat betekende dat Kamp niet meer mee mocht doen, want hij haalde de minste stemmen van de drie.
Dat maakte naar verluidt veel VVD’ers boos. Want als Van der Hoeven zich niet had gekandideerd, had Kamp meer kansen gekregen. Veel liberalen stemden daarom uit boosheid op de relatief onbekende Verbeet.
GV
Agenda
De Tweede Kamer debatteert deze week over drie begrotingen: Justitie, Volksgezondheid en Volkshuisvesting. Dinsdagavond is er een spoeddebat over de motie die om een generaal pardon vraagt voor asielzoekers die voor april 2001 naar Nederland kwamen.