Binnenland

Van Geel: Spijt van subsidiëring palmolie

DEN HAAG - Staatssecretaris Van Geel van Milieu vindt het achteraf jammer dat er voor honderden miljoenen euro’s subsidie is besteed aan de bouw van nieuwe palmoliecentrales.

Redactie politiek
8 December 2006 22:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:21

Het gebruik van palmolie als biobrandstof raakt steeds meer omstreden. De olie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. De olie komt van plantages in Zuidoost-Azië. Voor de plantages worden bossen gekapt en enorme veengebieden ingepolderd. In die gebieden liggen veel plantenresten. Als die boven water komen te liggen, komt er veel koolstofdioxide vrij.De CO(in2(-emissies die hierbij vrijkomen, zijn vergelijkbaar met 8 procent van de wereldwijde uitstoot van fossiele brandstoffen. De uitstoot vormt daarmee een groot obstakel om de milieudoelen te halen die enkele jaren geleden zijn overeengekomen in de Japanse plaats Kyoto, concluderen onderzoekers van het kennisinstituut WL Delft Hydraulics en de non-gouvernementele organisatie Wetlands International.

Het verbranden van palmolie door energiecentrales in Nederland is ook niet erg schoon. Staatssecretaris Van Geel wil daarom de uitstooteisen voor de centrales gaan aanscherpen. Eerder nog subsidieerde hij het gebruik van palmolie met honderden miljoenen euro’s.

Die beleidswijziging komt door „voortschrijdend inzicht”, zei de bewindsman vrijdag. „We zijn met z’n allen erg gespitst op het tegengaan van klimaatverandering. Daar doen we erg veel aan. We moeten echter niet het ene milieuprobleem oplossen door weer een ander milieuprobleem te veroorzaken door milieuonvriendelijk gewonnen palmolie te gebruiken. Daar gaan we wat tegen doen.”

Van Geel zegt verder dat de energiebedrijven die de subsidies hebben gekregen indertijd aan de eisen voldeden en dat de bedragen dus terecht zijn verstrekt. Hij vindt wel dat het voortaan anders moet.

Nederland is in Europa de grootste afnemer van palmolie. Afgelopen jaar werd 1,5 miljoen ton palmolie geïmporteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer