Binnenland

„Ze kunnen niet zomaar zeggen: Vertrek maar”

PHILIPPINE - Acht Zeeuws-Vlaamse boeren moeten gedwongen verkassen als de ontpolderingsplannen voor de Braakman doorgaan. Joris van Waes is een van hen. „Het blijft een mager idee om goede gronden af te staan aan de zee.”

Jacob Hoekman
8 December 2006 10:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:20
WAES…gedupeerd…
WAES…gedupeerd…

Donderdagmiddag kwam de bode van de provincie persoonlijk langs bij de boerderij van Van Waes (56), vlak bij Philippine. Alle directbetrokkenen werden meteen na de presentatie van het rapport van de commissie-Maljers op de hoogte gebracht. „Een complete verrassing dat de Braakman nu weer in beeld is”, zegt Van Waes. De agrariër en oud-voorzitter van de vakgroep akkerbouw van de ZLTO heeft een bedrijf van 100 hectare -„hoogwaardige productie van pootaardappelen”-, waarvan bijna de helft in het te ontpolderen gebied ligt. „Ik had niet gedacht dat de Braakman nog een alternatief zou zijn, omdat Dow Chemical ervoor ligt. Dat bedrijf zal nooit wijken.”U staat op uw achterste benen?
„Ik blijf heel rustig en nuchter. Laat de provincie nu eerst maar uitleggen wat ze precies wil en hoe ze het wil. Overigens blijf ik ook dan tegen ontpolderen. Het is hoe dan ook een mager idee om goede landbouwgrond af te staan aan de zee. We doen net of consumptieproducten voor altijd van over de hele wereld naar ons toe zullen komen, maar dat houdt een keer op. Als we nu zo slordig omgaan met onze landbouwgrond, kunnen we het nog meemaken dat we in de toekomst opnieuw moeten inpolderen omdat we de grond nodig hebben voor ons voedsel.”

De redenering van de commissie is dat er, als de Braakman ontpolderd wordt, uiteindelijk in totaal minder boeren getroffen worden.
„Dat is een logische redenering. Maar het is de vraag of de maatschappij nog wel wíl ontpolderen. In Zeeland gaat zoiets dwars tegen de elementen in. Bovendien heeft de ingepolderde Braakman z’n functie in 1953 wel bewezen. Had het gebied daar niet als buffer gelegen, dan was een groot gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen en ook een stuk van België ondergelopen.”

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin wordt bepaald dat grondverwerving alleen op vrijwillige basis mag gebeuren. Gaat u dwarsliggen?
„Ik ga niet dwarsliggen, maar ik ben ook niet morgen weg. Wij hebben deze grond in erfpacht. Ze kunnen niet zomaar zeggen: Vertrek maar. Als het per se moet, zullen er heel goede alternatieven op tafel moeten komen. Maar echt: beter is te stoppen met al die plannen. Dat is jammer voor Antwerpen, maar die haven heeft nooit genoeg. Waarom moet Zeeland land opgeven ten faveure van België? Laat ze een stuk van de Belgische kust onder water zetten als er zo nodig nieuwe natuur moet komen. In mijn ogen komt het nog steeds onrechtvaardig over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer