Salmonella bestand tegen chloor
WAGENINGEN - Een bepaald type salmonellabacterie voelt zich goed thuis op het aanrechtblad en zeker in vochtige doekjes. In sommige gevallen is de ziekteverwekker zelfs bestand tegen bleekwater.
Dat ontdekten microbiologen van de Wageningen Universiteit, onder wie dr. Rijkelt Beumer van de vakgroep levensmiddelenmicrobiologie. „Als je een roestvrijstalen aanrecht grondig schoonhoudt, is er niks aan de hand. Maar als er op het aanrecht vochtige doekjes liggen of krasjes zitten waar het lang vochtig kan blijven, wordt het anders.”Salmonella komt soms via kip, maar meestal via eieren de keuken binnen. Onhygiënische behandeling van voedsel vergoot de kans op besmetting. Ouderen zijn het kwetsbaarst voor voedselvergiftiging met de bacterie.
Als de salmonellabacterie op die plaatsen indroogt, ontstaan weliswaar nieuwe cellen, maar de bacterie deelt zich niet meer. De ’monstersalmonella’s’ die dan ontstaan, zijn bestand tegen bleekwater. „Krijgt de bacterie weer voldoende water dan splitsen de ontstane ziektekiemen zich alsnog af”, aldus Beumer.
De vakgroep onderzoekt nu hoe goed dit soort bacteriën menselijke darmcellen kunnen infecteren. De onderzoekers kijken niet alleen naar salmonella, maar ook naar andere bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken: listeria en campylobacter.