Binnenland

Clinton lanceert op Soestdijk plan voor energiefonds

SOESTDIJK (ANP) – De Amerikaanse oud–president Bill Clinton ontpopt zich als een rasechte fondsenwerver. Hij lanceerde op Paleis Soestdijk donderdag een plan voor de oprichting voor een wereldwijd fonds voor schone energie, naar het voorbeeld van het ’Global Fund’ ter bestrijding van aids/hiv, tbc en malaria.

8 December 2006 07:12Gewijzigd op 14 November 2020 04:20

Overheden, nationale en internationale, maar ook individuele burgers en particuliere organisaties dragen bij aan dit goede doel. Bill Gates, ’s werelds rijkste man als oprichter van Microsoft, is een van de belangrijke donateurs. Clinton wil kennelijk zo ook fondsen inzamelen voor projecten tegen de opwarming van de aarde.Het steeds warmere klimaat stond centraal tijdens het bliksembezoek van Clinton aan Nederland. Hij kwam op uitnodiging van de Nationale Postcode Loterij, die de Clinton Foundation sponsort. Klimaatverandering is niet alleen een gevaar, maar biedt ook kansen, zei Clinton in een bevlogen toespraak.

Voor staatssecretaris Van Geel (Milieu), een van de toehoorders op Soestdijk, klonk dit als muziek in de oren. Het idee is dat de strijd voor een beter klimaat niet slechts banen kost, zoals Clintons opvolger George Bush stelt, maar een markt genereert voor het bedrijfsleven en dus werkgelegenheid creërt.

Van Geel ziet ook Clintons energiefonds wel zitten. Het bijt helemaal niet met de bestaande, internationale klimaatfondsen voor arme landen. „Een geweldige aanvulling", stelde de bewindsman.

Van Geel zat niet zo prominent als premier Balkenende, die op de eerste rij plaatsnam na een korte speech. Die betuigde zijn steun aan Clintons strijd en zei zelfs dat klimaatverandering een belangrijke rol zal spelen in de kabinetsformatie, zonder uit te wijden. Balkenende zat de bijeenkomst op Soestdijk, met in het publiek uiteenlopende bekende Nederlanders als Ruud Gullit en Hennie Huisman, niet uit vanwege formatieverplichtingen in Den Haag.

De Amerikaanse oud–president liet het niet alleen bij woorden. Hij zit achter het Clinton Climate Initiative (CCI) dat Rotterdam betrekt bij een netwerk van veertig steden tegen de uitstoot van CO2. Stadsregio’s als Rotterdam–Rijnmond, en verder ook die van Londen, Parijs en Moskou, nemen samen 75 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen voor hun rekening.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer