Barneveld krijgt ds. Fransenlaan
De toegangsweg naar de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in de woonwijk Veller in Barneveld krijgt de naam Ds. E. Fransenlaan.
Dat meldt de Barneveldse Krant. Het besluit tot de naamgeving is genomen door het gemeentebestuur in overleg met de kerkenraad van de gereformeerde gemeente. Ds. Elias Fransen was van 1895 tot aan zijn overlijden in 1898 predikant in Barneveld. Hij was de grondlegger van de gereformeerde gemeente ter plaatse, onder meer door preken die hij doordeweeks op boerderijen in de omgeving hield.Symposium in de Morgenster
De protestantse Morgensterkerk in Rotterdam bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt donderdag een symposium gehouden onder het thema ”Kerk en herbestemming”. Er worden lezingen gegeven over onder andere kerkbouw, kerkelijke symboliek, kerkrestauratie en herinrichting van kerkelijke gebouwen. Het symposium wordt gehouden in de Morgensterkerk aan het Slingeplein in Rotterdam.
Cgk Rijnsaterwoude
De christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Rijnsaterwoude bestaat dit jaar honderd jaar. Het is de bedoeling dat er een gedenkboekje zal uitkomen, zo valt te lezen in het verslag van de classis ’s-Gravenhage in het jongste nummer van het CGK-orgaan De Wekker.
Het verslag meldt verder dat in de cgk van Boskoop men „voorzichtig” begonnen is met het uitwisselen van predikanten met de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Waddinxveen.
In Gouda worden de cgk-kerkdiensten momenteel gehouden in de aula van een lyceum, omdat de kerkzaal verbouwd wordt. Naar verwachting zal de verbouwing voor het eind van het jaar klaar zijn.
De cgk in Den Haag-Zuid bezint zich op de toekomst, aldus het classisverslag, „speciaal ook over de samenwerking met de Nederlands gereformeerde kerk. Een volgende classisvergadering kan een verzoek van Den Haag-Zuid tegemoet zien om te komen tot een soortgelijk federatief verband als nu voor Zoetermeer tot stand is gekomen.”
De cgk Zoetermeer ontving in 2000 toestemming van de classis om te komen tot „nauwere samenleving” met de Nederlands gereformeerde kerk te Zoetermeer. Inmiddels kreeg de gemeente toestemming om te komen tot een federatie tussen beide gemeenten. Deze willen met ingang van 1 januari 2007 als één gemeente vergaderen. Er zijn gesprekken gaande over de gezamenlijke aankoop van een kerkgebouw en gezamenlijke inzet voor missionair werk in de Vinex-wijk Oosterheem, aldus het verslag in De Wekker.
Kapelkerk tachtig jaar
De hervormde Kapelkerkgemeente in Drachten besteedt zondagmorgen in de kerkdienst aandacht aan het feit dat de Kapelkerk tachtig jaar bestaat. De Kapelkerk in Drachten is een van de weinige in Friesland nog in gebruik zijnde kerken die indertijd werden gebouwd als evangelisatiekerk. In januari 1925 namen de leden van de vereniging tot inwendige zending Uw Koninkrijk Kome het besluit tot de bouw van een eigen kapel. Nog geen twee jaar later, op 12 december 1926, werd de eerste dienst gehouden. Met de realisering van dit kerkgebouw kreeg het rechtzinnige deel van de hervormde gemeente in Drachten een eigen onderkomen.
De predikant van de Kapelgemeente, ds. J. Noordam, zal in de dankdienst voorgaan. De Kapelkerk staat aan de Berglaan in het centrum van Drachten.
Herv. wijkgemeente Lemmer
Het bestuur van de hervormde evangelisatie op gereformeerde grondslag Eben-Haëzer te Lemmer meldt, aldus De Waarheidsvriend, dat de classis Heerenveen in haar vergadering van 15 november heeft besloten over te gaan tot het vormen van een gemeente van bijzondere aard voor de leden van de evangelisatie in Lemmer. De classis zal hiervoor toestemming vragen aan de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland.
Het bestuur spreekt de wens uit dat de vorming van een gemeente tot opbouw van de gemeente en bovenal tot eer van God mag zijn. „Dat dankbaarheid aan God en vreugde de boventoon mag voeren en de gemeente samenbinden.”
Carillon blijft spelen
Het Amsterdamse Stadsdeel Centrum is er niet in geslaagd het carillonspel van de Westerkerk tussen 22.45 en 8.00 uur te laten zwijgen. Volgens het stadsdeel waren er klachten binnengekomen van nieuwe bewoners en toeristen. Het carillon klinkt elk kwartier, 24 uur per dag. Het stadsdeel heeft het plan echter ingetrokken, na protesten van buurbewoners. Zij vinden dat het carillon gewoon moet blijven spelen.
Geen monumentstatus
De Orde der Ongeschoeide Karmelieten maakt bezwaar tegen het advies van de Raad voor Cultuur om de Scheepjeskerk en het klooster in Hazerswoude-Rijndijk op de monumentenlijst te zetten. Dat meldt het Leidsch Dagblad. „Het advies van de Raad voor Cultuur is kort, onzorgvuldig en onjuist”, schrijft advocaat Thunnissen van het kantoor Houthoff Buruma namens de eigenaar aan het ministerie.
Als de 150 jaar oude kerk en het bijna 100 jaar oude klooster op de monumentenlijst staan, is sloop van de baan en moet er geld worden gestopt in de restauratie. Het parochiebestuur is daarom fel tegen een monumentenstatus en staat lijnrecht tegenover een grote groep parochianen. Deze Vrienden van de Scheepjeskerk willen de kerk behouden.
Nu blijkt dat de karmelieten, die tot enkele jaren geleden in het klooster woonden, ook tegen een monumentenstatus zijn. Ze vinden dat bij het besluit over de monumentenstatus de kerk en het klooster sowieso apart moeten worden beoordeeld. „Het klooster is op geen enkele manier monumentwaardig”, schrijft de advocaat. Wat de kerk betreft, verwijst Thunnissen naar een uitspraak van de kroon in 1977. Die oordeelde toen dat de kerk niet als monument diende te worden aangewezen. „Het moge duidelijk zijn dat de belangen die tegen aanwijzing als monument pleiten, sindsdien alleen maar zijn toegenomen.”
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.