Dutchbatters ontvangen draaginsigne
ASSEN - Minister Kamp van Defensie heeft maandag op de Johan Willem Frisokazerne in Assen onderscheidingen uitgereikt aan militairen van Dutchbat III, die betrokken waren bij de val van de Bosnische enclave Srebrenica.
Er werd tevens een plaquette onthuld bij het Stoottroepenmonument op de kazerne. Het speciale Draaginsigne Dutchbat III is geen echte onderscheiding, maar geldt als symbool van erkenning voor de ongeveer 850 militairen die in Srebrenica onder „moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gefunctioneerd en ten onrechte langere tijd in een negatief daglicht zijn gesteld.” Tijdens de ceremonie waren 500 van hen aanwezig.In zijn toespraak noemde Kamp het een schande dat de ware aanstichters van de massamoord nog altijd niet zijn gearresteerd om terecht te staan voor het Joegoslaviëtribunaal. Verder noemde hij de onderscheiding een zichtbare erkenning voor de zware taak die de militairen hebben uitgevoerd en voor het feit dat Dutchbat jarenlang ten onrechte verantwoordelijk is gehouden voor de val van de enclave. Het insigne geeft de rehabilitatie gestalte, aldus de minister.
Ook luitenant-kolonel Karremans hield een toespraak. Hierin maakte hij melding van zijn twijfels over het al dan niet aannemen van de onderscheiding. „Uiteindelijk heb ik mijn gevoelens van waardering en bewondering voor de onmogelijke taak van de militairen laten prevaleren.”
Het onderscheidingsteken was voor diverse actiegroepen aanleiding tot protesten. In Assen demonstreerden tientallen in Duitsland wonende Bosniërs buiten de hekken van de kazerne. Ook op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag protesteerden enkele mensen tegen de uitreiking.
Ook uit het buitenland komen reacties op de uitreiking. Zo hebben de afdelingen Duitsland, Luxemburg en Bosnië-Herzegovina van het Gesellschaft für bedrohte Völker een gezamenlijke open brief gestuurd naar premier Balkenende en Kamp.
In deze brief eisen zij dat de Nederlandse regering haar verontschuldigingen aanbiedt aan de overlevenden van Srebrenica. Verder willen zij dat er een fonds wordt opgericht voor overlevende vrouwen en kinderen en dat Nederland het initiatief neemt tot de start van een wederopbouw- en investeringsprogramma voor Srebrenica.
De Nederlandse ambassadeur heeft in Bosnië officieel moeten uitleggen waarom de insignes zijn uitgereikt. Hij heeft gezegd dat ze bedoeld zijn om te erkennen dat de individuele militairen indertijd in een moeilijke situatie hun werk moesten doen.
Directeur Hans Blom van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) noemde de uitreiking van het draaginsigne gistermorgen voor Radio 1 „geen eerherstel” voor Dutchbat III. „Dat lees ik er niet in.” Het insigne wordt naar zijn mening daarom geen medaille genoemd.
Volgens Blom, die uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar de massamoord in Srebrenica, heeft de regering toch iets willen doen voor de Dutchbatmilitairen. „De redenering is dat deze jongens niet gestraft mogen worden voor de verschrikkelijke afloop door hun een onderscheiding te onthouden.”