Uitleg: Generaal pardon
DEN HAAG - De Kamer heeft het kabinet donderdag opgedragen geen ’oude’ asielzoekers meer uit te zetten in afwachting van een generaalpardonregeling. Wat is een generaal pardon? Welke argumenten pleiten ervoor en wat is erop tegen?
GENERAAL PARDON: Het generaal pardon houdt in dat alle asielzoekers die voor 1 april 2001 een asielaanvraag hebben gedaan en sindsdien onafgebroken in Nederland zijn geweest, allemaal een verblijfsvergunning krijgen. Uitgezonderd zijn de asielzoekers die oorlogsmisdaden of ernstige misdrijven hebben gepleegd.(is0(AANTALLEN: Toen de discussie over het generaal pardon enkele jaren geleden begon, bestond de groep asielzoekers die hier al voor 2001 was uit 26.000 mensen. Door gezinsuitbreiding is dat aantal opgelopen tot ruim 30.000. Van hen hebben er volgens minister Verdonk van Vreemdelingenzaken 10.000 een verblijfsvergunning gekregen en zijn er 4900 uit Nederland vertrokken. Van 8000 vluchtelingen is de verblijfplaats niet bekend. Zij hebben Nederland niet aantoonbaar verlaten. In 980 zogeheten „schrijnende gevallen” heeft Verdonk haar hand over haar hart gehaald en betrokkenen alsnog een verblijfsvergunning gegeven. De Kamer wil dat het generaal pardon geldt voor die ’oude’ asielzoekers die de opvangcentra hebben verlaten maar die nog wel in Nederland zijn en voor hen die daar nog wel in de centra zitten en die op het punt staan Nederland -gedwongen- te verlaten. Om hoeveel mensen het precies gaat, is onduidelijk.
VOORDEEL: Alle asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet naar Nederland zijn gekomen, voor april 2001 dus, krijgen in één klap duidelijkheid over hun toekomst. Velen van hen hebben buiten hun schuld onredelijk lang moeten wachten op uitsluitsel over hun asielaanvraag. Het is mede de verantwoordelijkheid van de overheid dat die mensen hier nog zijn. De meeste van hen zijn inmiddels goed ingeburgerd en hebben hier relaties en/of kinderen gekregen. Een generaal pardon komt tegemoet aan de wens van een groot deel van de bevolking en de gemeenten. Van een aanzuigende werking zal volgens voorstanders van het pardon geen sprake zijn, omdat het alleen om oude gevallen gaat.
NADEEL: Het is moeilijk te registreren wie onder het pardon valt. Hoe controleer je bijvoorbeeld of iemand sinds 2001 onafgebroken in Nederland is geweest? Een pardon lijkt een beloning te zijn voor mensen die keer op keer een afwijzend besluit van de IND en de rechter hebben genegeerd en illegaal in Nederland zijn gebleven. Het is ook oneerlijk is tegenover de asielzoekers die het land wel hebben verlaten. Een generaal pardon heeft bovendien wel degelijk een in tweeërlei opzicht aanzuigende werking, menen de tegenstanders. Zo’n pardon geeft het signaal af dat asielzoekers in Nederland makkelijk een verblijfsvergunning krijgen. Daardoor zullen meer asielzoekers naar ons land komen. Daarnaast zijn uitgeprocedeerden minder snel geneigd Nederland te verlaten, omdat ze erop hopen uiteindelijk toch te mogen blijven. Ten slotte wijst de ervaring uit dat iedere pardonregeling te beperkt is en weer een nieuwe regeling oproept.