Curaçao verwerpt slotakkoord
WILLEMSTAD (ANP) - De Eilandsraad van Curaçao heeft in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) het slotakkoord over de nieuwe staatkundige relatie met Nederland verworpen. Het slotakkoord is op 2 november overeengekomen tussen Nederland, de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten en was ter ratificering aan de Eilandsraad voorgelegd.
In de overeenkomst is opgenomen dat Nederland 80 procent van de Antilliaanse staatsschuld overneemt (ongeveer 2,4 miljard euro). De eilanden van de Nederlandse Antillen kunnen daarna elk voor zich een nieuwe relatie met Nederland aangaan.De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden een bijzondere gemeente van Nederland. Sint Maarten en Curaçao willen een relatie als autonoom eiland met Nederland. Met de afwijzing door de Eilandsraad van Curaçao heeft dit proces van staatkundige vernieuwing aanzienlijke vertraging opgelopen.
Minister Nicolaï (Koninkrijksrelaties) spreekt van een ernstige stap van Curaçao, die niet in het belang is van de bevolking. „Curaçao plaatst zich hiermee buitenspel”. Het eiland profiteert nu niet van het Nederlandse aanbod een fors deel van de schulden te saneren.
Een meerderheid van de Curaçaose partijen (dertien vertegenwoordigers) wil nieuwe onderhandelingen met Nederland over een akkoord waarin de schuldsanering blijft staan, maar het eiland meer autonomie krijgt. Nicolaï liet in het akkoord opnemen dat Den Haag invloed houdt op financieel en justitieel gebied in Sint Maarten en Curaçao.
Dit bleek voor de Curaçaose politici onaanvaardbaar. Zij noemden tijdens de behandeling in de Eilandsraad de invloed van Nederland in het slotakkoord ’koloniaal’. Alleen de PAR en de PNP (in totaal zeven zetels) verdedigden het akkoord en noemden het ’een unieke kans’.
Maar van nieuwe onderhandelingen kan geen sprake zijn, stelt Nicolaï . Hij streeft ernaar de afspraken met de andere eilanden waar mogelijk uit te voeren, zodat ze niet de dupe worden van de weigerachtigheid van Curaçao. Moeilijkheid daarbij kan zijn dat Curaçao en de andere eilanden op veel terreinen moeten samenwerken, onder meer op financieel en juridisch gebied.
Aan de vergadering ging een demonstratie van ongeveer tweehonderd tegenstanders van het akkoord vooraf. De discussie over het slotakkoord heeft de afgelopen weken tot scherpe discussies op Curaçao geleid. Naar alle waarschijnlijkheid betekent de afwijzing van het akkoord door coalitiepartijen MAN, MPK en NPA ook het einde van de coalitie met PAR en PNP.