Binnenland

„Kauwgom helpt niet tegen slechte adem”

GRONINGEN - Het taboe op slechte adem staat een goede behandeling in de weg. Mensen met het probleem grijpen vaak naar nutteloze zelfhulpmiddelen, zoals kauwgom en mondspoelingen.

Binnenlandredactie
29 November 2006 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

Dat stelt tandarts-parodontoloog E. Winkel van de afdeling tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij heeft sinds februari een spreekuur voor mensen met slechte adem.„Mensen met een slechte adem zijn vaak enorm geïsoleerd”, zegt hij. „Ze hebben het gevoel dat anderen hen al op 5 meter afstand kunnen ruiken. Ze durven geen handen te schudden, laat staan een zoen geven. Slechte adem kan een reden zijn dat ze niet werken of geen partner hebben. Ze zitten vaak huilend bij mij in de stoel.”

Er rust nog altijd een taboe op slechte adem, meent Winkel. Mensen durven elkaar er vaak niet op aan te spreken, waardoor ook niet goed bekend is dat er in veel gevallen betrekkelijk eenvoudig iets aan te doen is. Zelfs sommige huisartsen zouden hiervan niet op de hoogte zijn.

Inmiddels is bekend dat er drie plaatsen zijn waar de slechte adem vandaan komt. De mond (tong en tandvlees), het KNO-gebied (keel, neus, oor) en de longen. Onder meer met zijn speciale spreekuur wil Winkel de bekendheid over de behandelmogelijkheden vergroten. „Ik heb mensen nog nooit zo gelukkig gemaakt als met dit spreekuur. Ze komen na afloop langs met bloemen en flessen wijn. Het verandert hun leven.”

De onderzoeker maakt zich kwaad over nutteloze middeltjes en onderzoeken die mensen krijgen voorgeschoteld. „Roze of groene middeltjes op basis van mint. Daarmee verandert de smaak van mensen en denken ze dat het helpt. Kauwgom voor een frisse adem? Dat is een misvatting.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer