Binnenland

Peiling wijkt sterk af van uitslag

HILVERSUM - Peilingen wijken sterk af van de werkelijke uitslag van de verkiezingen. Dat blijkt uit een vergelijking tussen de peilingen van dinsdag en het resultaat van de verkiezingsdag.

Binnenlandredactie
24 November 2006 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:18

Interview-NSS en opiniepeiler Maurice de Hond hebben het verlies van de PvdA en de enorme winst van de SP een dag voor de verkiezingen onderschat. Ook voorspelde geen van de peilers de enorme opmars van Wilders’ Partij voor de Vrijheid. De Hond dichtte de PvdA 38 zetels toe, terwijl de partij er 32 haalde. TNS NIPO zat er het dichtst bij met 31 zetels voor de PvdA.De NOS overweegt inmiddels de politieke peilingen af te schaffen. Hoofdreacteur Hans Laroes donderdag op NCRV-radio1: „Ik worstel een beetje met peilingen en polls. Je moet kijken of je de rol van de polls kunt terugdringen en als NOS moet je goed nadenken of je peilingen nog moet publiceren in de laatste drie weken.”

De Nederlandse kiezer weet daarbij vaak niet hoe hij een opiniepeiling moet opvatten, maar laat zich er wel door beïnvloeden. Gerty Lensvelt-Mulders, hoofddocent methodenleer en statistiek aan de Universiteit Utrecht, pleit voor meer openheid over het tot stand komen van de peilingen. „De onderzoeksbureaus moeten meer duidelijkheid geven over de marges van hun onderzoek en de media moeten de verschillende peilingen openlijk vergelijken. Het aantal peilingen neemt enorm toe en hoe vaker en harder je iets roept, hoe groter het effect daarvan is.”

Volgens Lensvelt-Mulders zijn veel factoren van invloed op de peilingen en die peilingen zijn onmiskenbaar van invloed op de uitslag van een verkiezing. „De onderzoeksbureaus hanteren zeer uiteenlopende methoden, vragen en manieren van wegen. De lezers en luisteraars moeten weten hoeveel en wat voor soort mensen voor die ene peiling met welke vragen zijn ondervraagd en welke marge er op de uitslag zit.”

De docente noemt het van groot belang dat de kiezer heel voorzichtig omspringt met opiniepeilingen. „Media zouden alle peilingen naast elkaar moeten laten zien, zodat men weet hoe onbetrouwbaar ze soms zijn. De bureaus zouden eerlijker moeten zijn over de totstandkoming van hun onderzoek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer