Binnenland

Coalitie verdeeld over extra bezuinigingen

De regeringspartijen, CDA, LPF en VVD, zijn het niet eens over de vraag wat er moet gebeuren nu het Centraal Planbureau nieuwe tegenvallende cijfers over de economische groei en de belastinginkomsten heeft gepresenteerd.

Redactie politiek
8 August 2002 11:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

De financiële woordvoerders, De Haan (CDA), Van As (LPF) en Van Beek (VVD), vinden wel dat het kabinet extra moet bezuinigen, maar over de vraag hoeveel, lopen de opvattingen uiteen. De LPF zit intern ook nog niet op één lijn.

De VVD’er Van Beek vindt dat het kabinet moet streven naar een begrotingsevenwicht. Volgens de CPB-cijfers betekent dat een extra bezuiniging van 3,5 miljard euro. In het regeerakkoord staat reeds dat het nieuwe kabinet 7 miljard euro gaat bezuinigen: een record.

De financiële woordvoerder van de LPF, Van As, zit op dezelfde lijn als de VVD. Gisteravond liet hij vanaf zijn vakantieadres in Spanje weten dat het kabinet zich moet houden aan de afspraken uit het regeerakkoord. Daarin staat dat een begrotingstekort vermeden moet worden en dat het begrotingsoverschot aan het eind van deze kabinetsperiode 1 procent moet bedragen. Nieuwe bezuinigingen zijn volgens Van As daarom onontkoombaar.

De vice-fractievoorzitter van de LPF, Hoogendijk, verklaarde woensdag echter dat er niet meer bezuinigd kan worden dan het kabinet reeds heeft afgesproken. Daarom moet de regering een nieuw klein begrotingstekort voor lief nemen.

CDA-kamerlid De Haan neemt een tussenpositie in. Extra bezuinigingen zijn volgens hem nodig, maar hij wil een klein financieringstekort niet uitsluiten. „Iedereen met een beetje hersens weet dat je de staatsschuld moet aflossen vanwege de vergrijzing. De grote vraag is nu hoe hard de regering volgend jaar op de rem zal willen trappen. De begroting moet binnen afzienbare tijd weer in evenwicht zijn”, aldus De Haan, die erop rekent dat Balkenende een haalbaar pakket zal presenteren.

De coalitiefracties vinden dat het kabinet serieus moet overwegen om de werkgeverslasten extra te verlagen. Dat moet de economie stimuleren. Het betekent wel dat er nog meer bezuinigingen nodig zijn.

LPF-kamerlid Van As verklaarde woensdag dat het plan van zijn partijgenoot minister Heinsbroek van Economische Zaken om het kwartje van Kok en de onroerendzaakbelasting vervroegd af te schaffen, voorlopig beter niet gerealiseerd kan worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer