Nieuwe arrestaties in bouwfraudezaak
De politie heeft in het strafrechtelijk onderzoek naar de bouwfraude de afgelopen maanden verscheidene verdachten aangehouden. Zij zijn allen na verhoor weer heengezonden. De woordvoerder van het landelijk parket van het openbaar ministerie wil niet zeggen om hoeveel verdachten het gaat.
Justitie onderzoekt of bouwbedrijven illegale prijsafspraken hebben gemaakt en prijzen voor bouwprojecten kunstmatig hebben opgedreven. Ook onderzoeken rechercheurs beweringen dat de bouwbedrijven ambtenaren hebben omgekocht.
Het strafrechtelijk onderzoek is gebaseerd op de schaduwboekhouding die voormalig directeur A. Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem november vorig jaar aan toenmalig minister van Justitie Korthals overhandigde en een lijstje met volgens Bos corrupte ambtenaren.
Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad voordat Bos de schaduwboekhouding aan justitie gaf. Al in het voorjaar van 1999 bood Bos de boekhouding aan het OM aan. Hij eiste echter 300.000 gulden tipgeld, terwijl justitie niet verder wilde gaan dan 50.000 gulden. De deal ketste daarop af.
In het televisieprogramma Zembla maakte Bos de schaduwboekhouding alsnog openbaar. Enkele dagen daarna overhandigde hij drie ordners aan toenmalig minister Korthals, die de documenten doorspeelde aan het OM.
Uit het onderzoek van het OM zijn al verschillende verdachten naar voren gekomen. Onder hen zijn zeker drie ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zij worden beticht van het aannemen van steekpenningen.
Op 19 maart deden politie en justitie in het hele land tientallen invallen bij bouwbedrijven en verdachten thuis. Ook werden werkplekken van verdachte ambtenaren doorzocht. De politie nam honderden dozen met administratie in beslag.
In april hield de politie drie verdachten aan. Zij hebben enkele dagen vastgezeten. Het OM wil niet bekendmaken om wie het gaat. Daarnaast heeft het OM de afgelopen periode nog meer mensen aangehouden, zo blijkt nu. Zij zijn allen na ondervraging door de politie nog dezelfde dag naar huis gestuurd.
Of het strafrechtelijk onderzoek naar de bouwfraude ook leidt tot veroordelingen is nog maar de vraag. Minister Korthals waarschuwde de Tweede Kamer vorig jaar al dat eerdere onderzoeken naar bouwfraude werden bemoeilijkt doordat in de officiële boekhoudingen van bedrijven geen aanwijzingen over onderlinge verrekeningen waren te vinden.
Volgens de minister zijn spijtoptanten nodig om tot een resultaat te kunnen komen, maar hebben medewerkers van de betrokken bedrijven er weinig of geen belang bij belastende verklaringen af te leggen.
De parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzoekt en over twee weken met de verhoren begint, heeft woensdag besloten in beroep te gaan tegen een uitspraak van president Poelmann van de rechtbank in Amsterdam . De commissie hoopt zo toch stukken te krijgen, die het accountantskantoor Deloitte(&(Touche niet wil afstaan.
Het accountantskantoor deed onderzoek bij de afdeling onderhoud en beheer van de provincie Zuid-Holland. Het rapport van dit onderzoek is wel in handen van de commissie, maar die wil ook de onderliggende stukken. Deloitte(&(Touche heeft geheimhouding toegezegd aan de mensen die gehoord zijn bij het onderzoek.