Kiestoon
Bedot
Het is een wijdverbreid misverstand dat in de politiek alles wordt geregisseerd. De val van een kabinet? Een minister die na een zwaar debat aftreedt? Overal zit, denken sommigen, een bewust plan achter. Alles is van tevoren bedacht. De werkelijkheid is veelal anders. Politieke ontwikkelingen zijn niet zelden het product van een toevallige samenloop van omstandigheden en van domme, onvoorziene fouten.
Wat tijdens een verkiezingscampagne wél heel bewust in scène wordt gezet, is het sturen van ingezonden brieven naar kranten, zo kwam dezer dagen naar buiten in diverse media.
Het lijkt allemaal zo spontaan en onschuldig. Mevrouw Jansen uit Numansdorp die het in een ingezonden brief in de Volkskrant op pittige toon opneemt voor Balkenende. Meneer Bredero uit Haarlem die in Trouw aangeeft Bos een draaikont te vinden. En in veel gevallen zal het hier inderdaad gaan om een eigen initiatief van mevrouw Jansen of meneer Bredero.
Maar het kan ook zijn dat het hier mensen betreft uit een vaste schrijfgroep van CDA’ers of PvdA’ers. Mensen die vanuit de diverse partijbureaus -zo geven CDA en PvdA ruiterlijk toe- geronseld en gestimuleerd worden om brieven te schrijven. Om op die wijze de publieke opinie te beïnvloeden.
Verboden is dat natuurlijk niet. Maar het geeft de burger toch het gevoel dat hij bedot wordt waar hij bij staat.
AdJ
Slappe koffie
Het klonk zo ambitieus, zo geheimzinnig en spannend ook: de linkse lijsttrekkers Bos, Marijnissen en Halsema zouden met elkaar in een restaurant een kopje koffie gaan drinken om te praten over linkse samenwerking.
Het kopje koffie leek bijna in de categorie te gaan vallen van smeuïge politieke geschiedenis. Zoiets als de mythe rond Van Agt en Wiegel; in november 1977 flansten ze tijdens een diner in het Haagse restaurant Le Bistroquet een kabinet in elkaar. Zo presenteerden Halsema en Marijnissen het in elk geval.
Gistermiddag was het dan zover. Bos (PvdA), Marijnissen (SP) en Halsema (GroenLinks) arriveerden bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De pers was massaal uitgerukt. Een paar minuutjes kregen de fotografen om het moment vast te leggen, langer niet. Een cameraman filmde nog wel van buiten het restaurant: hij zag binnen drie mensen rond een tafel, druk gebarend, de lucht blauw van sigarettenrook.
Binnen een halfuurtje stonden de lijsttrekkers weer buiten. „En?” vroegen journalisten verwachtingsvol. „O, niks bijzonders”, zei Marijnissen monter. „Dat doen we wel vaker, gewoon even bijpraten.”
Bos had ook al niet veel te melden. Volgens hem was het gesprek slechts bedoeld om te bewijzen dat hij eventuele samenwerking met de andere twee linkse partijen „volstrekt serieus” neemt.
Het werd het beroemdste kopje koffie uit deze verkiezingscampagne, dat zeker. Maar ook het meest slappe.
PJD
Strategie
Zal het rampscenario voor de ChristenUnie alsnog werkelijkheid worden? De partij doet het in de peilingen altijd beter dan bij de verkiezingen zelf. Dit keer leek dat effect zich minder voor te gaan doen omdat CDA-leider Balkenende in de peilingen een staatlengte voorlag op zijn grote rivaal, de PvdA’er Bos. Nu de twee kemphanen elkaar in de peilingen steeds meer naderen, komen veel mensen ongetwijfeld weer in de verleiding om toch maar strategisch te stemmen en voor Balkenende kiezen. Dan blijft Bos in ieder geval uit het torentje, de plek waar de premier zetelt.
De ChistenUnie gaat daarom tot het laatste moment door met campagne voeren. Gisteren kwamen de initiatiefnemers van de website stemvoorisrael.nl met de mededeling dat heel veel mensen die op een of andere manier bij Israël betrokken zijn, op de ChristenUnie gaan stemmen.
Limburgse rooms-katholieken zetten zich ook in voor een slotoffensief ten bate van de ChristenUnie. Zij hebben een korte open brief opgesteld waarom zij morgen op een protestantse partij stemmen. Zij maken een persoonlijke brief voor hun familie, vrienden en bekenden en gaan die actief verspreiden.
Elders in het land zullen ChristenUnieleden ook hun uiterste best doen het rampscenario te voorkomen. Veel Nederlanders zullen morgenochtend aan de knop van hun voordeur een laatste oproep vinden. Volgens Rouvoet stemt de echte strategische kiezer op de ChristenUnie. Morgenavond zal blijken of zijn oproep voldoende weerklank vond.
Wonen
Politieke partijen kijken onvoldoende naar de spreiding van kandidaat-Kamerleden over het land. Die conclusie valt te trekken uit een onderzoek dat NRC Handelsblad uitvoerde naar de plaatsen en buurten waar de politici in spe woonachtig zijn.
De politicus woont het liefst in de stad. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn het populairst. Amsterdam steekt met kop en schouders boven de rest uit. Daar wonen ruim 80 van de ongeveer 670 Kamerkandidaten. Vooral GroenLinks grossiert in hoofdstedelingen. Twaalf van de dertig kandidaten komen daar vandaan.
Verder is het opmerkelijk dat de kandidaat-Kamerleden van de PvdA gemiddeld genomen in rijkere buurten wonen dan die van de VVD. De SP-kandidaten wonen gemiddeld genomen in de armste buurten.
Van de grote partijen doet het CDA het het best als het gaat om de spreiding van kandidaten door het hele land. Gemiddeld genomen wonen christendemocraten het verst van het Haagse Binnenhof. SGP’ers wonen gemiddeld genomen het meest landelijk.
GV
En verder…
leverde de verkoop van Balkenende-T-shirts 20.000 euro op. Het geld gaat naar hulp aan straatkinderen in Colombia.
worden politici volgens GroenLinkslijsttrekker Halsema „gillend gek” van alle peilingen.
vindt ChristenUnielijsttrekker Rouvoet het niet aannemelijk dat zijn partij deelneemt aan een coalitie van CDA en VVD als minister Verdonk daarin een rol speelt.