Binnenland

Minister mogelijk nog naar Tweede Kamer over tbs

DEN HAAG (ANP) - VVD en PvdA sluiten niet uit dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dinsdag, een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen, nog naar de Tweede Kamer wordt geroepen om tekst en uitleg te geven over de twee recente tbs-ontsnappingen.

20 November 2006 06:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Frans Weekers (VVD) en Aleid Wolfsen (PvdA) zeiden zondag het naadje van de kous te willen weten.De Tweede Kamerleden willen dat de minister maandag in een brief opheldering verschaft. Ze willen met name weten hoe het kan dat iemand aan de aandacht van twee begeleiders weet te ontsnappen. Of Hirsch Ballin dinsdag daadwerkelijk naar de Kamer zal worden geroepen, hangt volgens Weekers en Wolfsen af van zijn antwoorden.

Weekers: „Het is mij een raadsel dat de begeleiders niet in staat zijn om krachtig op te treden als iemand de benen neemt”. Hij vindt dat begeleiders in staat moeten zijn om op te treden en daartoe ook moeten worden uitgerust, bijvoorbeeld met pepperspray of een wapenstok.

Daarbij komt dat de laatste, kortstondige ontsnapping van een gevaarlijke tbs’er de derde was binnen een maand tijd. „Gevaarlijke mensen horen binnen en niet buiten”, aldus Wolfsen.

Weekers zei best te willen aannemen dat het aantal „onttrekkingen aan toezicht” afneemt, maar hij vindt dat de overheid adequaat moet optreden „als we draagvlak willen houden voor het tbs-stelsel zoals we dat kennen”.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma vindt dat de risicotaxatie voor het verlenen van een verlof beter moet. „Bij twijfel moet een tbs’er binnen blijven”. Hij spreekt van een „verontrustende situatie”. Van Haersma Buma wilde zich zondag niet uitlaten over het ter verantwoording roepen van de minister in de Kamer. „Ik wacht eerst de brief af”.

Tweede Kamerlid Joost Eerdmans sluit zich wel aan bij het voornemen van Weekers en Wolfsen, maar hij heeft geen goed woord over voor het gedrag van zijn collega’s. „Er loopt nog een gevaarlijke ontsnapte tbs’er rond. Als hij een delict pleegt, is dat hen ook te verwijten, en met hen de hele Tweede Kamer die het beleid van de minister al jaren goedkeurt”.

Eerdmans vindt dat een tbs’er tijdens een begeleid verlof een stroomslot moeten dragen. Mocht hij proberen te ontsnappen, dan kan een begeleider hem een verlammende stroomschok toedienen. Ook is hij voorstander van een elektronische enkelband waardoor een tbs’er altijd traceerbaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer