Brandvergunning horeca verdwijnt
DEN HAAG (ANP) - Horecabedrijven hoeven over een jaar geen brandvergunning meer aan te vragen.
Om de regeldruk te verminderen moeten eigenaren van gebouwen waar meer dan vijftig mensen kunnen verblijven, straks alleen melden aan de gemeente dat zij een gebouw in gebruik nemen. De gemeente bepaalt of er controle komt, bevestigde een woordvoerder van het ministerie van VROM dinsdag.De maatregel moet in augustus 2007 in werking treden. Hij maakt op den duur 80 tot 90 procent van de gebruiksvergunningen overbodig, denkt het ministerie. Cafés, disco’s, restaurants en andere grote bedrijven vallen onder de nieuwe verordening. Ziekenhuizen en gebouwen waar ’s nachts mensen verblijven, blijven vergunningplichtig, aldus de VROM-woordvoerder. Hij benadrukt dat de nieuwe afspraken bedrijven niet ontslaan van de verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid. De controlerende functie van de gemeente wijzigt ook niet.
De nieuwe voorschriften gelden door het hele land. Tot nog toe konden zij per gemeente verschillen.
Het bedrijfsleven is blij met minder regels. Ze besparen ondernemers jaarlijks 7,6 miljoen euro aan leges. Voor meldingen zijn ze geen geld kwijt, een vergunning kost daarentegen gemiddeld 633 euro, aldus de zegsman in Den Haag.
Ook Koninklijk Horeca Nederland juicht de nieuwe regels toe. „Zij zijn duidelijk en schelen de ondernemers heel veel administratieve lasten”, aldus een woordvoerster. Ook voor de brandweer wordt de lastendruk minder. Wel vreest een woordvoerder van de landelijke brandweervereniging NVBR dat de prioriteit in het geding komt, nu de gemeente bepaalt of er controle komt. „Wat als een gemeente minder geld wil uitgeven aan controle door de brandweer?” Ook vraagt de woordvoerder zich af of de horecaondernemers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid.
De Brandwonden Stichting is furieus over de afschaffing. „Dit is vragen om ellende.” Volgens de stichting bespaart de nieuwe regeling de overheid een hoop geld. „Als je als overheid de verantwoordelijkheid terugschuift naar de burger, kun je ook nooit aansprakelijk gesteld worden en dat scheelt nog meer geld.”