Binnenland

Parlementvaria

Afstand nemen (I)
Dat de ChristenUnie soms niet geassocieerd wil worden met de SGP, is bekend. Met name in verkiezingstijd komt het de CU niet altijd zo goed uit op één hoop geveegd te worden met -laten we zeggen- de zware mannenbroeders met hun opvallende standpunten over vrouwen en theocratie.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Kees de Groot, Addy de Jong
8 November 2006 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:16
DEN HAAG – Van der Vlies en Rouvoet in de Tweede Kamer. Tijdens de campagne wil de CU liever niet met de SGP geassocieerd worden. Rouvoet: „We verschillen, anders waren we wel één partij geweest.” Foto ANP
DEN HAAG – Van der Vlies en Rouvoet in de Tweede Kamer. Tijdens de campagne wil de CU liever niet met de SGP geassocieerd worden. Rouvoet: „We verschillen, anders waren we wel één partij geweest.” Foto ANP

Maar dat de partij, die ontstond door fusie van RPF en GPV, haar huiver voor de staatkundig gereformeerden zo ver doorvoert dat zij om die reden een interview met de grootste krant van Nederland laat lopen, dat is bij Van der Vlies en zijn kornuiten in geslagen als een bom.Een reconstructie van het jongste incident tussen ChristenUnie en SGP leidt tot het volgende beeld. Ruim een week geleden stapte een journaliste van De Telegraaf welgemoed de werkkamers van Van der Vlies en Rouvoet binnen. Of zij in het kader van de verkiezingscampagne beide heren mocht interviewen. Zij zou het resultaat van de vraaggesprekken dan verwerken in één artikel.

„Prima”, zei Van der Vlies. „Geen denken aan”, reageerde Rouvoet.

De krant van wakker Nederland meldt vanmorgen hoe Rouvoets voorlichter, Joël Voordewind, vijfde op de CU-kandidatenlijst, die afwijzing motiveert. „Wij zijn in beeld voor regeringsdeelname. In alle landelijke kranten hebben we een eigen interview, en in De Telegraaf worden we weggezet in één hoek met de SGP.”

Afstand nemen (II)
Nogmaals: bij de SGP zijn ze verbijsterd over de in hun ogen onsympathieke reactie van de aan hen verwante partij. „We hebben nota bene een lijstverbinding met de CU”, reageert een woordvoerder. „Dat betekent toch hopelijk ook nog wel iets? Het deed me even denken aan Van Agt, die ooit tegen de PvdA zei: „Het CDA is niet melaats.””

Volgens ChristenUnieleider Rouvoet ligt de zaak echter „vrij simpel.” „Ik kom momenteel om in de interviewaanvragen. Die van De Telegraaf hebben we in onze prioriteitstelling laten vallen omdat we het niet terecht vinden als op die manier het beeld wordt gecreëerd dat SGP en ChristenUnie min of meer hetzelfde zijn.

Inderdaad, we hebben een lijstverbinding. Maar we moeten naar de kiezers toe de verschillen niet verdoezelen. Die verschillen zijn er; anders waren we wel één partij geweest. Bas van der Vlies heeft de afgelopen jaren niet nagelaten ons links te noemen als wij opkwamen voor bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen.”

Ook het vrouwenstandpunt speelt bij zo’n beslissing op de achtergrond mee, erkent Rouvoet. „Gelukkig zien steeds meer mensen dat wij daar heel anders over denken dan de SGP. Maar voor je het weet, draagt zo’n gecombineerd artikel toch weer bij aan het beeld dat ook wij vrouwen uit de politiek willen weren. Zo’n beeldvorming willen we maar het liefst voorkomen.”
AdJ

Stemwijzers
De kans is bijzonder groot dat de zwevende kiezer door alle bomen het bos niet meer ziet. Maar liefst 26 partijen doen mee aan de verkiezingen op 22 november, terwijl de kiezer er in het stemhokje maar op één kan stemmen. Hij kan natuurlijk simpelweg de lijst met deelnemende partijen voor zich leggen en dan met zijn ogen dicht een partij aanwijzen. Dat is echter wel een onbevredigende manier van kiezen.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen. Een van de belangrijkste is de StemWijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Aan de hand van dertig stellingen kan de kiezer bepalen welke partij het beste bij hem past.

Eén stemwijzer is misschien wat kaaltjes, bedacht het IPP. Het instituut kwam daarom ook met stemmentracker.nl, die de besluiten op een rijtje zet die partijen de afgelopen regeringsperiode hebben genomen. Aanvullend kwam het IPP ook met programvergelijking.nl. Kiezers kunnen daar de verschillen in standpunten van de meeste politieke partijen vergelijken. Om het bosje compleet te maken, lanceerde het IPP wiekiesjij.nl, die kiezers helpt een politicus van hun keuze uit te zoeken.

Ondertussen zit de concurrentie niet stil. Met stemslim.nl, stemijzer.nl, stemeigenwijzer.nl, wereldstemwijzer.nl, stemonderwijs.nl, kieskompas.nl, eigenhuis.nl, fnvkiestpartij.nl en LliNK.nl is er een compleet oerwoud aan stemwijzers geplant. Slimme kiezer die door deze bomen het bos nog ziet.
KdG

Feiten
Het CDA wil een „eerlijke campagne op basis van de feiten” voeren. En dus lanceerde de partij gisteren de website feitenfictie.nl, een site waar „de fictieve verhalen over het CDA” eventjes met feiten worden weerlegd.

Een voorbeeld. PvdA-Kamerlid Waalkens, onlangs opnieuw uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar, beschuldigt op website defeiten.PvdA.nl het kabinet-Balkenende van „grove dieronvriendelijkheid.” Hij wijst daarbij op het recent ingetrokken verbod op de drijfjacht op wilde zwijnen. Die „onjuistheid” wordt nu op feitenfictie.nl weerlegd. „Het CDA een dieronvriendelijke partij? Dit zijn de feiten”, en dan volgt een lijst van tien punten zoals: „het CDA is voorstander van koeien in de wei.” Ziezo, weer een mythe ontkracht.

De vraag is: wat zijn feiten? De redenering van het CDA luidt eigenlijk: zonder ons geen feiten. Een filosoof zei eens: „We zijn als schepelingen die op volle zee hun schip moeten herstellen, zonder dat we het schip ooit in een dok kunnen leggen en het met de beste materialen opnieuw in elkaar kunnen zetten.” Feiten zijn, zo wilde hij zeggen, per definitie gebaseerd op onze waarneming. We zitten nu eenmaal gevangen op het schip van onze eigen overtuigingen.

Feiten, geachte CDA’ers? Noem het liever politieke ketelmuziek.
PJD

En verder…

  • doet kandidaat-Kamerlid Hartong van de Partij voor de Vrijheid vrijdag mee aan een protestactie van Open Doors tegen de slechte situatie van christelijke gevangenen in Eritrea.
  • gaf lijsttrekker Thieme van de Partij voor de Dieren zeehond Dries uit de zeehondencrèche in Pieterburen vandaag zijn vrijheid terug.
  • heeft GroenLinksleider Halsema haar collega-lijsttrekkers uitgenodigd voor een verkiezingsdebat over klimaatsverandering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer