Verzakken woningen niet door Betuwelijn
ZEVENAAR (ANP) - De verzakking waar ruim honderd woningen in Zevenaar mee te kampen hebben, zijn niet veroorzaakt door het graven van een tunnelbak voor de Betuwelijn.
Oorzaken van de scheuren in gevels en kozijnen zijn inklinkende grond door verdroging en het feit dat de woningen niet op heipalen zijn gebouwd.Dat is gebleken uit een onderzoek dat civieltechnisch ingenieursbureau Fugro uit Arnhem in opdracht van de gemeente Zevenaar heeft gedaan. Hoewel de gemeente op geen enkel punt aansprakelijk is voor de schade aan de huizen, laat het college van B en W toch juridisch uitzoeken of er iets voor de getroffen bewoners kan worden gedaan, zo heeft wethouder Nijland donderdag gezegd.
Al sinds 1970 is op sommige plaatsen in Zevenaar het probleem van verzakking bekend. Dat komt door de ondergrond, die bestaat uit een zandige toplaag met daaronder een dunne laag rivierklei. De klei klinkt in bij uitdroging. Ook in de omgeving van Zevenaar komt verzakking voor bij niet-onderheide gebouwen.
In augustus van dit jaar merkten ongewoon veel bewoners tegelijk ineens scheuren en kieren aan de buitenkant van hun huis op. In sommige gevallen hoorden zij zelfs knallen waarmee scheuren in de muren ontstonden. Volgens het onderzoeksbureau komt dat door de extreem droge zomer met weinig neerslag. Bovendien staan in de buurt van de drie meest getroffen woningen grote eikenbomen, die ook nog eens veel vocht aan de bodem onttrekken.
Fugro adviseert de schade aan dertig woningen nader te onderzoeken. Bij drie huizen is de situatie zelfs gevaarlijk. De gemeente moet per woningblok besluiten of het kappen van grote bomen noodzakelijk is. Eigenaren van verzakte woningen kunnen het probleem verhelpen door de fundering aan te passen. Of de gemeente daar financieel bij kan en gaat helpen, besluit het college binnenkort. Volgende week is er een informatieavond voor inwoners van Zevenaar.