„Bouwmeester is Rupsje Nooitgenoeg”
LELYSTAD - Nog nooit heeft een Statenvergadering van provincie Flevoland zo veel belangstelling getrokken als donderdag. Tientallen boeren kwamen naar het provinciehuis in Lelystad om te protesteren tegen de aanleg van een groot natuurgebied. Hun kinderen kregen er zelfs vrij voor van school.
”Laura, de domme meid, wil alle boeren kwijt”, meldt een houten bord op de frontlader van een grote tractor. Ook op andere landbouwvoertuigen staan stevige boodschappen richting gedeputeerde Laura Bouwmeester, verantwoordelijk gedeputeerde voor de realisatie van het Oostvaarderswold. De tractoren staan in de wijde omgeving van het provinciehuis in de wegbermen geparkeerd.Vlak voor de ingang staan de twee grootste tractoren met een oproep aan alle Statenleden: ”U beslist vandaag: Oostvaarderswold nee.” De laatste twee woorden prijken ook op de T-shirts die de boeren over hun werkkleren hebben aangetrokken. Met meer dan honderd man lopen ze naar de kantine. In verband met de grondige verbouwing van het provinciehuis vindt de belangrijke vergadering daar plaats. Vanwege de massale belangstelling zijn er twee extra zaaltjes beschikbaar waar mensen het overleg via een videoscherm kunnen volgen.
De beveiliging is goed vertegenwoordigd. Mannen met dopjes in de oren houden de boeren in de gaten. Hoewel de emoties soms hoog oplopen, blijft het bij een vreedzame demonstratie. Er zijn tientallen boerenkinderen die appels uitdelen aan gedeputeerden en Statenleden. „Gaat u daar maar aan knagen in plaats van aan onze landbouwgronden”, zo is het advies van de boeren.
Bestuurslid Mark Veling van LTO-Noord vergelijkt Bouwmeester met Rupsje Nooitgenoeg, naar een bekend prentenboek. De rups is pontificaal op de katheder van de inspreker geplakt, met op zijn kop een portret van de gedeputeerde. „Zoals de rups nooit genoeg krijgt, zo heeft de provincie nooit genoeg van onze vruchtbare grond.”
De vereniging Oostvaarderswold Blijft Agrarisch (OBA) doet ook een duit in het zakje. Zij biedt gedeputeerde Bouwmeester twee taartdozen aan. „In de eerste vindt u het draagvlak dat er is voor het Oostvaarderswold.” De doos blijkt leeg te zijn. In de tweede zit gebak voor alle gedeputeerden en Statenleden. „Hopelijk frissen de suikers in uw taartje uw hersenen op, zodat u een verstandig besluit zult nemen.”
Alle ludieke acties ten spijt, gaandeweg de vergadering blijkt dat het Oostvaarderswold er gewoon komt, draagvlak of niet. SGP-Statenlid M. Bogerd probeert per motie het besluit uit te stellen voor een volgende vergadering, maar krijgt daarvoor weinig steun. Bogerd vindt dat er te weinig tijd is geweest om het nut en de noodzaak van het natuurgebied te onderzoeken.
Helemaal weinig tijd is er voor het voorstel van VVD’er A. Bliek. Hij presenteert halverwege de vergadering een alternatief, naast de drie varianten die al uitgebreid zijn onderzocht. Een halfuurtje schorsing moet voldoende zijn om de nieuwe kaart te bestuderen. Gedeputeerde Staten en de coalitiepartners CDA en PvdA zijn reeds voor de schorsing akkoord.
„Achterkamertjespolitiek”, zo concludeert ChristenUniefractievoorzitter Siepel. Ook SGP’er Bogerd denkt dat de zaak van tevoren reeds is beklonken. „Dit is gewoon niet eerlijk. Gedeputeerde Staten willen dit plan er voor de verkiezingen doordrukken en hebben het op voorhand op een akkoordje gegooid. Wij zitten hier voor niets te vergaderen.”
Burgemeester Y. Dijkstra van Zeewolde is witheet. „Dit is een schandelijke vertoning. Een miskenning van de agrariërs. Zij worden niet als volwaardige gesprekspartners gezien. Gedeputeerde Staten hebben een houding van: Wij weten wel wat goed voor jullie is. Dat is toch niet meer van deze tijd?”
Gedeputeerde Bouwmeester maakt zich snel uit de voeten als ze tijdens een schorsing de verslaggever ziet aankomen die haar om een reactie wil vragen. „Ik moet weer naar mijn plek.”
Na het definitieve besluit is de verslagenheid bij de boeren groot. Hoofdschuddend loopt een wat oudere boer naar buiten. Mark Veling staat buiten verbeten aan zijn sigaartje te trekken en wil zo snel nog geen reactie geven. Bij voorzitter G. Macleane van LTO Noord staan de tranen in de ogen. „Dit is zwaar, heel zwaar. Het plan van Bliek is nog erger dan het oorspronkelijke plan van Gedeputeerde Staten. Nu is er weer sprake van een zoekgebied en dus onzekerheid. Daardoor trekken boeren weg en zo komt er nog meer grond beschikbaar voor natuur dan in het oorspronkelijke plan. Een rampscenario.”