Binnenland

Geen inzage in koninklijk dossier

DEN HAAG (ANP) – Historicus Lambert Giebels kan geen inzage in de zogenoemde Beel–dossiers in het Koninklijk Huisarchief afdwingen. Dit archief met privéstukken van de koninklijke familie is namelijk geen bestuursorgaan en de koningin beheert de collectie als privépersoon. Beatrix mag daarom zelf beslissen wie inzage krijgt en kan alleen worden aangesproken op naleving van de Archiefwet.

1 November 2006 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in het geschil tussen Giebels en de directeur van het Koninklijk Huisarchief, die optreedt als beheerder. Giebels wil inzage om een boek te kunnen schrijven. Historicus Cees Fasseur, die eerder onder meer boeken over koningin Wilhelmina schreef, heeft tot nu toe als enige toestemming van de koningin om de privéstukken in te zien.De Beel–dossiers omvatten het werk van de commissie die in de jaren vijftig werd ingesteld om onderzoek te doen naar de geruchtmakende Greet Hofmansaffaire.Op het hoogtepunt van de crisis rond deze gebedsgenezeres zou prins Bernhard koningin Juliana hebben willen laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Of dat waar is, zou in de Beel–dossiers staan.
De Raad van State bekrachtigt een eerdere uitspraak van de rechtbank in Breda, die bepaalde dat het archief noch de directeur een ’met enig openbaar gezag bekleed college of persoon’ is. De weigering van de directeur valt derhalve niet aan te merken als een besluit waartegen beroep mogelijk is, aldus de hoogste bestuursrechter.

Koningin Beatrix is de enige bestuurder van de stichting Archief van het Huis Oranje–Nassau. Zij handelt in die stichting als privépersoon zonder overheidsbemoeienis en kan dus zelfstandig beslissingen nemen, evenals iedere andere particulier die een archief beheert vindt de Raad van State. Giebels kan de majesteit, het archief als instelling of de directeur die beheerder is voor de burgerlijke rechter dagen om te proberen of zij gedwongen kunnen worden hem inzage te geven, zo stelt de Raad van State.

Beatrix heeft eerder alle dossiers over de Hofmansaffaire laten overhevelen naar het openbaar toegankelijke Nationaal Archief. De vier verzegelde pakketten die Beel naar eigen zeggen in 1957 in het Koninklijk Huisarchief heeft gedeponeerd zaten daar niet bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer