Madrid bezorgd over geslachtsziekten onder illegalen
MADRID - Sinds januari zijn er bijna 30.000 illegale Afrikaanse immigranten op de Canarische Eilanden gearriveerd. De meesten komen uit landen ten zuiden van de Sahara, waar niet alleen tropische ziekten heersen, maar ook velen besmet zijn met geslachtsziekten. Hierover maken de Spaanse autoriteiten zich toenemende zorgen.
In opdracht van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werden in de provincie Santa Cruz de Tenerife (Canarische Eilanden) 10.947 documentloze Afrikaanse immigranten, die tussen maart en medio september in lange houten boten (zogenaamde ”cayucos”) waren aangekomen, onderzocht op syfilis, hepatitis B en C en aids.Het bleek dat een kwart van de documentlozen of ”sin papelles” besmet was met een van deze ernstige (geslachts)ziekten. Dat meldde het Spaanse dagblad El Mundo. Maar liefst 2288 waren er besmet met hepatitis B, 235 hadden hepatitis C, 158 hadden syfilis en 68 hadden aids; in totaal ging het dus om meer dan 2700 besmette personen.
De Spaanse politiebonden CEP en SUP hebben meermalen aangedrongen op betere bescherming voor politiemensen en bewakers die in de opvangcentra intensief met de Afrikaanse immigranten in aanraking komen of die hen direct na aankomst naar de centra moeten begeleiden. Dit personeel draagt meestal wel mondkapjes en handschoenen, maar dat is onvoldoende.
Ook hebben beide bonden zich bezorgd getoond over die gevallen waarin de immigranten geweld tegen elkaar of de politie gebruiken, bijvoorbeeld als ze zich tegen hun terugkeer verzetten. In de overvolle opvangcentra hebben zich al diverse gewelddadige incidenten voorgedaan. In een van die centra moesten tien politiemannen maar liefst 3419 immigranten bewaken, volgens de bonden een onhoudbare situatie.
Ten slotte hebben de politiebonden erop gewezen dat de bijna 11.000 illegale immigranten door het laboratorium op Tenerife alléén getest zijn op bekende geslachtsziekten, maar niet op andere in Afrika veel voorkomende ziekten als tuberculose, tyfus, gele koorts, dengue, meningitis, schurft, malaria en giardiasis (een parasitaire ziekte die gepaard gaat met diarree).
De bonden dringen daarom aan op veel omvangrijkere tests, maar het ontbreekt de plaatselijke autoriteiten eenvoudigweg aan voldoende capaciteit en middelen om dat bij alle 30.000 Afrikaanse immigranten, van wie een groot aantal niets kwijt wil over hun identiteit (om zo te voorkomen dat ze worden teruggestuurd naar het land van herkomst), te realiseren.
Het lukte in september en oktober wel om circa 4000 Senegalezen terug te sturen, maar alleen nadat de Spaanse regering met miljoenen euro’s over de brug was gekomen en Senegal bereid was eigen onderdanen te identificeren en terug te nemen.
In Afrika is inmiddels een resistente en zeer besmettelijke vorm van tuberculose opgedoken waartegen geen enkel middel helpt. Medici wijzen erop dat een relatief grote groep patiënten in Afrika hun therapie niet afmaakt. Zodra zij zich beter voelen, nemen ze hun medicijnen niet meer in. Daardoor ontstaan vormen van tuberculose en aids die niet meer op de bekende medicijnen reageren.
Op het Canarische eiland El Hierro arriveerde in augustus een groep van 132 Afrikanen. De hele groep werd meteen op tuberculose getest nadat een van hen had aangegeven dat hij die ziekte had.
Van de 132 reageerden er 46 positief op de Mantouxtest, maar de ziekte had zich bij hen nog niet echt ontwikkeld. Veel hiv/aidspatiënten krijgen in een meer gevorderd stadium van de ziekte ook tuberculose. Familieleden van overleden aidspatiënten zeggen vaak dat betrokkenen aan tuberculose zijn overleden, meestal uit schaamte omdat er in Afrikaanse samenlevingen nog steeds een groot taboe rust op het hebben van aids.