Binnenland

Vorstenpaar Jordanië in Nederland

AMSTERDAM (ANP) – Koning Abdullah II van Jordanië en zijn vrouw koningin Rania zijn maandagochtend aangekomen in Nederland. Zij werden op Schiphol verwelkomd door koningin Beatrix, die hen persoonlijk uitnodigde, en minister Bot van Buitenlandse Zaken.

30 October 2006 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:14
AMSTERDAM - Koningin Rania begroet koningin Beatrix op Schiphol. Foto ANP
AMSTERDAM - Koningin Rania begroet koningin Beatrix op Schiphol. Foto ANP

Het Jordaanse vorstenpaar blijft tot woensdagavond in Nederland. Koningin Beatrix, die zeer goed bevriend was met Abdullahs vader koning Hoessein en koningin Noor, vergezelt hen persoonlijk naar ondermeer Amsterdam en Flevoland. Abdullah II houdt in Nederland vijf toespraken.De 44–jarige Abdullah staat sinds 1999 aan het hoofd van het Hashemitisch koninkrijk. Hij probeert de rol van zijn vader als bruggenbouwer in het Midden–Oosten voort te zetten. Abdullah is een moderne koning, die strak in het maatpak gestoken beter Engels dan Arabisch spreekt. Dat komt doordat zijn Britse moeder hem een grotendeels Engelse opleiding liet volgen. De Jordaanse koning speelde zelfs een gastrol in zijn favoriete televisieserie Star Trek.

Zijn eveneens zeer moderne vrouw koningin Rania (36) behoort volgens het Amerikaanse weekblad Time tot de honderd meest invloedrijke vrouwen ter wereld. De bedrijfseconome is een gedreven fondsenwerver voor projecten op het gebied van onder andere onderwijs, armoedebestrijding en rechten voor vrouwen en kinderen.

Rania is een idool voor jonge vrouwen in het Midden–Oosten. Ze draagt nooit een hoofddoek, maar wel couturekleding. Ze reist de hele wereld rond, gewapend met een laptop en een iPod en luistert naar moderne, Westerse muziek. Met haar kinderen bezoekt zij fastfoodrestaurants in Amman. Koningin Rania is overigens tijdens haar bezoek aan Nederland licht gehandicapt door een gebroken linkerenkel.

Abdullah II en Rania gaven maandagmiddag op paleis Noordeinde een receptie voor Nederlandse autoriteiten, zoals bewindslieden en ministers van Staat. Na een privélunch met koningin Beatrix vertrokken zij naar het gebouw van de Eerste Kamer. Daar hield de koning een toespraak ’Uitdagingen en verwachtingen in het Midden–Oosten vanuit de Jordaanse optiek’.

Abdullah sprak het vertrouwen uit dat internationale samenwerking kan leiden tot vrede en stabiliteit in het Midden Oosten. In eigen land zijn al positieve resultaten te zien van de hervormingen die de koning in 2005 op gang bracht. De koning noemde de economische groei en het terugdringen van het overheidstekort. Ook sprak hij de wens uit dat Nederland met Jordanië samenwerkt door uitwisseling van kennis en het stimuleren van ondernemersschap.

Maandagavond schuiven prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien en prinses Margriet en haar man aan bij het staatsbanket dat koningin Beatrix haar gasten aanbiedt. Uit die zware vergetenwoordiging van de koninklijke familie valt op te maken dat de Oranjes net als koning Abdullah de vriendschapsbanden graag blijven onderhouden. Zowel Abdullah als Beatrix zal aan tafel spreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer