Lezers RD: Balkenende favoriet
DEN HAAG - Van de lezers van deze krant vindt ruim de helft (54 procent) Balkenende een betere premier dan Kok of Lubbers: 33 procent zet Lubbers op de eerste plaats, voor Kok kiest slechts 3 procent.
Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder de lezers van het RD. Met nog ruim drie weken te gaan voor de Kamerverkiezingen, vroeg deze krant de lezers om hun mening over het beleid van de achterliggende vier jaar.Terwijl de meeste respondenten gunstig oordelen over de prestaties van Balkenende, zijn zij minder positief over wat deze coalitie bereikt heeft op immaterieel terrein. Ruim de helft van de lezers is van mening dat er ten aanzien van abortus, euthanasie en andere ethische thema’s niets verbeterd is. Zeven procent vindt dat het beleid op deze punten zelfs is verslechterd.
SGP-leider Van der Vlies komt tot eenzelfde kritische beoordeling. „Als het gaat om zondagsheiliging of om het weren van zedeloosheid en godslastering uit het openbare leven, zijn er in de afgelopen jaren nauwelijks betekenisvolle stappen gezet.”
De in het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 opgenomen paragraaf getiteld ”Enkele aspecten van immateriële aard” gaf SGP en ChristenUnie wél aanleiding op ethisch gebied iets van Balkenende en de zijnen te verwachten.
In een vraaggesprek met deze krant zegt de premier dat hij de achterliggende jaren „in het beleid heel bewust recht heeft willen doen aan ChristenUnie en SGP.” Op bepaalde punten, zoals palliatieve zorg, zijn er wel degelijk zaken verbeterd, stelt de christendemocraat.
„Neem verder het punt van artikel 23 in de Grondwet. Sommige partijen wilden daaraan tornen. Ik ben er zeker van dat als er een andere coalitie was geweest of als ik geen premier was geweest, dit soort debatten op een andere manier was gevoerd.”
Balkenende stelt zich te weer tegen het verwijt van ChristenUnieleider Rouvoet dat hij als premier „zijn christelijk-sociale denken te veel heeft laten inkleuren door de liberalen” en dat hij „geen dam heeft opgeworpen tegen het neoliberalisme.”
De minister-president stelt dat hij de achterliggende jaren wel degelijk uitgegaan is van solidariteit, dat het kabinet regelmatig gewezen heeft op het belang van gezin en buurt en dat de regering onder zijn leiding een debat opstartte over waarden en normen. „Het is echt een miskenning van de feiten om dat liberaal te noemen”, zegt Balkenende, die er bovendien op wijst dat Nederland als het gaat om inkomensgelijkheid mondiaal op de derde plaats staat.
De achterban van Rouvoet is het overigens roerend met de CU-leider eens. Uit het lezersonderzoek blijkt dat met name de respondenten die zich bekennen tot de ChristenUnie het sociale beleid onder Balkenende verslechterd vinden.
Opmerkelijk is dat van de CU-stemmers die aan de enquête van het RD deelnamen 32 procent de voorkeur geeft aan een kabinet van CDA, ChristenUnie en VVD. Van deze groep respondenten zet slechts 29 procent een coalitie van CDA, ChristenUnie en PvdA op de eerste plaats.