Landelijke actiedag openbaar vervoer
UTRECHT – Chauffeurs in het streek en stadsvervoer houden op 15 november, vermoedelijk in Utrecht, een landelijke actiedag tegen de marktwerking in het openbaar vervoer.
Vertegenwoordigers van alle stadsvervoersbedrijven en van de meeste streekvervoerders hebben dat woensdagavond in Utrecht besloten. De bonden proberen die dag te laten verlopen zonder te veel hinder voor de reizigers. „Maar ze zullen er zeker last van hebben”, zei bestuurder Andries van den Berg van FNV Bondgenoten.Iedereen is volgens hem ziek van de marktwerking. „We willen dat de politiek stevig onder de neus wrijven. We zitten in verkiezingstijd en dan zien we wel of ze meegaan met ons of tegen ons zijn”, concludeerde Van den Berg.
Dinsdagmorgen hebben zo’n 600 van de 2000 werknemers van de Haagse HTM enkele uren het werk neergelegd. Rond 13.00 gingen ze weer aan de slag. Veel reizigers waren niet van de staking op de hoogte.
Eerder kwamen de chauffeurs van de Rotterdamse RET en de Brabantse BBA al in actie tegen de verkoop van hun bedrijven aan marktpartijen. Ze vrezen dat door de aanbesteding banen verloren gaan, de kwaliteit achteruitgaat en de cao’s slechter worden.
De Tweede Kamer stemt dinsdag over een voorstel van GroenLinks tot wijziging van de Wet personenvervoer. De partij wil een stokje steken voor de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer.
Het CDA heeft al aangekondigd tegen het voorstel te stemmen. CDA’er Mastwijk, een van de commissieleden die dinsdag een petitie van de stakers in ontvangst nam, is ervan overtuigd dat aanbesteding op de lange termijn een goede keuze is.
Dijksma (PvdA) stemt voor. Als het voorstel er niet door komt, dan gaat de PvdA zich vol inzetten voor baangarantie van het vervoerderspersoneel. Dijksma geeft overigens wel toe dat het lastig is om de invoering van de marktwerking in het openbaar vervoer radicaal terug te draaien.