Staking HTM mogelijk startsein landelijke acties
DEN HAAG (ANP) – Medewerkers van de HTM hebben woensdag het werk enkele uren neergelegd en rond het middaguur een petitie overhandigd aan leden van de Kamercommissie Vervoer. De HTM’ers vrezen net als veel andere vervoerders dat de marktwerking in het openbaar vervoer leidt tot ontslagen, slechtere kwaliteit van het openbaar vervoer en slechtere arbeidsvoorwaarden.
Ongeveer zeshonderd van de 2000 HTM–werknemers hadden zich woensdagochtend verzameld op het Plein voor een demonstratief werkoverleg. Daar spraken ook vertegenwoordigers van andere vervoersbedrijven waaronder RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en GVU (Utrecht). De vakbonden ondersteunden de actie niet, maar hadden er wel sympathie voor.Woensdagavond komen behalve de bonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, de vervoerders RET (Rotterdam), SVD (Dordrecht), GVB (Amsterdam), GVU (Utrecht), BBA (Brabant), Connexxion en Arriva in Utrecht bijeen. „We willen met de kaderleden van de stads– en streekvervoerders alle problemen doornemen en kijken hoe we druk kunnen uitoefenen op de politiek in Den Haag", aldus een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Leo Donk, voorzitter van de ondernemingsraad van HTM, zei landelijke acties niet uit te sluiten.
Enkele leden van de Kamercommissie Vervoer namen rond 12.00 uur de petitie in ontvangst. Daarin riep het personeel de leden van de Tweede Kamer op om nogmaals goed bij zichzelf en hun partij ten rade te gaan of de ingeslagen weg wel de juiste is. CDA’er Mastwijk leek weinig onder de indruk te zijn. Hij is ervan overtuigd dat aanbesteding op lange termijn de juiste keuze is. „Ik zou liegen als ik zou zeggen dat deze mensen mijn mening hebben veranderd".
Dijksma (PvdA) zei dat het belang van de reiziger voorop moet staan. „We moeten dit niet vanuit de Kamer willen regelen, maar dit durven overlaten aan de grote steden".
Veel reizigers waren niet op de hoogte van de staking. Rond 9.00 uur stonden nog enkele tientallen mensen hoopvol te wachten op het tramperron voor Centraal Station. Rond 9.30 uur beseften de meeste reizigers dat hun wachten niet zou worden beloond. Veel gedupeerden toonden begrip voor de situatie.