Rechter eist openheid gemeenten in WMO-zaak
ROTTERDAM - De gemeenten Schiedam, Maassluis en Vlaardingen moeten meer informatie geven over de selectieprocedure voor thuiszorgorganisaties die na 1 januari huishoudelijke hulp mogen geven aan ouderen, zieken en gehandicapten.
De rechtbank in Rotterdam wil die informatie voordat hij een oordeel uitspreekt in een zaak die is aangespannen door drie thuiszorgorganisaties die werkzaam zijn in de regio Schiedam.Volgens de drie gemeenten komen de thuiszorgorganisaties vanaf volgend jaar niet meer in aanmerking voor het leveren van huishoudelijke hulp. Concurrerende organisaties uit andere delen van het land zouden daartoe beter in staat zijn, omdat zij ondanks de grotere afstand zouden beschikken over meer ervaring.
De rechter vindt dat gemeenten duidelijk moeten maken op basis waarvan zij tot een dergelijke conclusie komen of beter moeten motiveren waarom die gegevens geheim moeten blijven.
De gemeenten hebben tot 1 november om de gegevens te sturen, daarna mogen de thuiszorgorganisaties nog reageren. De zaak wordt 20 november weer opgepakt.
Vanaf 1 januari moeten gemeenten voortaan de huishoudelijke hulp voor hun eigen inwoners verzorgen. Tot nu toe regelden de zorgkantoren van verzekeraars deze vorm van thuiszorg voor de overheid. De gemeenten moeten volgens de nieuwe welzijnswet WMO die thuiszorg ook inkopen volgens de officiële Europese aanbestedingsprocedure.
Overal in Nederland zijn gemeenten nu bezig met de selectie van thuiszorgorganisaties. Op dit moment is al van zo’n tien instanties bekend dat zij door de aanbestedingsprocedure buiten de boot gevallen zijn. Onder deze tien zijn naast de drie organisaties in de regio Schiedam onder andere Icare in Zwolle, Internos en Laurens in Ridderkerk en ZorgBalans in Haarlem.
Schiedam, Maassluis en Vlaardingen waren voor zover bekend de eerste die vanwege vermeende oneerlijkheid in de aanbestedingsprocedure met een rechtszaak te maken kregen. Inmiddels loopt er ook een procedure in Ridderkerk.
Vakbonden CNV, FNV en Abvakabo waarschuwen voor duizenden ontslagen in de sector. In Ridderkerk hebben 70 medewerkers al een brief thuis gekregen waarin staat dan hun baan op de tocht staat, Icare stuurde 250 vaste medewerkers en 200 alphahulpen zo’n brief en in Haarlem kregen volgens de Abvakabo 700 mensen slecht nieuws.