Resten buitenplaats Vlaardingen behouden
VLAARDINGEN - De in 2004 gevonden resten van de buitenplaats van Wilhem van Ruytenburch zullen behouden blijven. Dat heeft het college van Vlaardingen besloten.
Wilhem van Ruytenburch staat op de Nachtwacht prominent afgebeeld als de man in het geel.In 2004 kwamen tijdens archeologisch onderzoek aan de Hoflaan resten van een buitenplaats van circa 16 bij 16 meter aan het licht.
De resten van het monumentale hoofdgebouw bleken nog verrassend gaaf aanwezig in de bodem. Archeologen troffen er de fundamenten, waterputten en waterkelders aan.
Onder het gebouw was een stenen trap aanwezig die leidde naar de voorraadkelder van de ambachtsheren. Op de buitenplaats verbleven de heren van Vlaardinger-Ambacht en Vlaardingen.
De resten zijn destijds weer afgedekt met zand, om verdere beschadiging te voorkomen. Van de bijgebouwen bleek weinig meer te zijn overgebleven in de bodem.
De buitenplaats is gebouwd in 1627 in opdracht van Wilhem van Ruytenburch. Het is bekend dat Wilhem regelmatig verbleef op zijn hoven in Den Haag en in Vlaardingen. Hij was van 1627 tot 1652 ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht. Met deze titels had hij binnen Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht deels de rechten over de rechtsspraak, de wetgeving en het bestuur.
Het Vlaardings Archeologisch Kantoor zal een plan laten maken waarin verschillende mogelijkheden voor behoud en het weer zichtbaar maken van de resten worden uitgewerkt.
De bedoeling is dat de archeologische resten in de toekomstige nieuwbouw een plaats zullen krijgen. Het kan de nieuwbouw rondom het Buizengat volgens het gemeentebestuur een historisch anker bieden.
Het zal voor Vlaardingen de eerste keer zijn dat archeologische resten ter plaatse zichtbaar gemaakt worden.