Binnenland

Cellencomplex Schiphol krijgt sprinklerinstallatie

HOOFDDORP (ANP) – Het cellencomplex op Schiphol–Oost krijgt een „natte” sprinklerinstallatie. Dat heeft de Rijksgebouwendienst (RGD) donderdag toegezegd.

19 October 2006 14:28Gewijzigd op 14 November 2020 04:12
AMSTERDAM - Luchtfoto van het uitgebrande cellencomplex op Schiphol. Foto ANP
AMSTERDAM - Luchtfoto van het uitgebrande cellencomplex op Schiphol. Foto ANP

De gemeente Haarlemmermeer dreigde het complex te sluiten als het niet binnen twee maanden zo’n installatie zou krijgen. Nu is een dreigend conflict uit de wereld, aldus de gemeente Haarlemmermeer donderdag.Waarnemend burgemeester Netelenbos zei eerder op de dag dat de RGD deze sprinklerinstallatie niet wilde aanleggen. Een woordvoerder van minister Winsemius van VROM, waar de RGD onder valt, noemde Netelenbos’ uitspraken „onbegrijpelijk”. „De RGD weigert niets, erger nog, de dienst heeft geadviseerd om een sprinklerinstallatie aan te brengen, als les na de recente spoedoperatie in het uitzetcentrum op Rotterdam Airport”.

Volgens de zegsman is de aanleg van de installatie niet mogelijk als er gedetineerden zitten, die moeten dus elders ondergebracht worden, licht hij toe. „Onze mensen zeggen dat er een maand of vier voor staat”. In het cellencomplex van Schiphol zijn nog drie vleugels bezet met bolletjesslikkers.

Volgens de gemeente Haarlemmermeer draaide het conflict met de RGB vooral om het type sprinklerinstallatie. Haarlemmermeer wil een „natte” installatie. De RGB een „droge”, stelde de gemeente. Een natte sprinklerinstallatie is direct aangesloten op het waterleidingnet en een droge installatie moet de brandweer in werking stellen.

Ook het aanmeldcentrum van de Immigratie– en Naturalisatiedienst op de luchthaven, waar nu nog ongeveer honderd asielzoekers zijn, moet veiliger worden, vindt de gemeente. Als daar over twee maanden geen maatregelen zijn genomen om de brandveiligheid te verbeteren, wil de gemeente het centrum sluiten.
De brand in het cellencomplex op Schiphol–Oost kostte vorig jaar aan elf mensen het leven. De gemeente Haarlemmermeer wilde het centrum daarop sluiten, omdat ze meende dat de veiligheid niet was gegarandeerd. Donner wilde het centrum openhouden voor bolletjesslikkers. Die hebben speciale voorzieningen nodig om hun drugs op een natuurlijke manier kwijt te raken.

Netelenbos maakte donderdag bekend dat er een gedenkteken komt voor de slachtoffers van de Schipholbrand. Het teken wordt volgende week vrijdag onthuld bij het complex tijdens de officiële herdenking van de brand, dan precies een jaar geleden.

De afgetreden burgemeester Hertog van Haarlemmermeer zei vrijdag in een interview met Binnenlands Bestuur dat het college van Haarlemmermeer door ambtenaren niet was ingelicht over de structurele problemen van de gemeente met Justitie over het cellencomplex op Schiphol–Oost. Pas na de fatale brand in het complex werd dit duidelijk.

Hertog wist niet dat er tien keer een dwangsom was opgelegd, omdat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich niet aan de gebruiksvoorwaarden hield. Pas toen hij na de brand het feitenrelaas over de gang van zaken onder ogen kreeg, werd hem duidelijk hoeveel tijd zijn ambtenaren in de contacten met de DJI hadden gestoken om zaken te repareren.

Hertog besloot op te stappen als burgemeester van Haarlemmermeer na de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de brand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer