Wethouder Borsele legt functie neer
HEINKENSZAND - Wethouder F. J. Tollenaar van de gemeente Borsele heeft woensdagmiddag zijn functie neergelegd. Eind vorige week moest Tollenaar zijn rijbewijs inleveren, nadat hij met te veel alcohol achter het stuur tegen een paaltje reed.
Woensdagavond zouden de fractievoorzitters van de gemeenteraad in Borsele zich beraden op de ontstane situatie. De SGP/ChristenUniewethouder hield woensdagmiddag echter de eer aan zichzelf en stapte op.Tollenaar verklaart „zeer verdrietig” te zijn over de gebeurtenissen. „Ongeacht hoe anderen erover denken, vind ik dat ik zelf mijn verantwoordelijkheid moet nemen en af moet treden als wethouder”, aldus de bestuurder in een schriftelijke verklaring. „Ik heb een fout begaan die mijn functioneren dusdanig belemmert, dat ik naar mijn mening mijn functie niet meer op de juiste wijze kan uitvoeren. Ik realiseer me dat ik de naam van mijzelf en die van de gemeente geschaad heb.”
De wethouder betreurt het „in hoge mate” dat hij op deze manier zijn wethouderschap moet beëindigen. „Ik hield van mijn werk en had veel plannen voor de komende tijd”, aldus Tollenaar.
Burgemeester E. J. Gelok van Borsele las woensdagmiddag namens Tollenaar een verklaring voor.
De wethouder moest zaterdag zijn rijbewijs inleveren voor het rijden onder invloed. Eerder was hij in ’s-Heerenhoek tegen een paaltje gereden. Bij een blaascontrole van de politie in zijn woning in Nieuwdorp bleek de wethouder te veel gedronken te hebben, waarna zijn rijbewijs werd ingetrokken.
Via een persbericht bood hij dinsdagavond zijn oprechte excuses aan de bevolking aan. Burgemeester Gelok vindt het een wijs besluit van Tollenaar om terug te treden.
Niet alle fracties in de raad zouden het aanblijven van de wethouder steunen, zo bleek woensdag. Oppositiepartij PvdA zou zijn aftreden hebben geëist.
De SGP/ChristenUniefractie in Borsele sprak eerder het vertrouwen uit in haar wethouder. Tollenaar zou mogen aanblijven, onder de „strikte belofte” dat hij niet nog eens in de fout zou gaan. „Wij hebben gezegd tegen hem gezegd: we blijven je steunen, zolang het kan”, licht de leider van de SGP/ChristenUniefractie Zandee toe.
Volgens hem verdient de wethouder het niet om op deze manier de politiek te verlaten. „Het is zijn eigen besluit geweest.”
Zandee erkent dat er sprake is van een zware overtreding. „Dat krijgt via de rechter zijn eigen weg. Het past ons niet om Tollenaar daarvoor te veroordelen. Hij heeft spijt betuigd, werkelijk spijt. Vanuit onze christelijke achtergrond past ons terughoudendheid en vergevingsgezindheid.”
Fractievoorzitter Kooiker van de Lokale Partij Borsele vindt het besluit van Tollenaar „verstandig”, maar betreurt de gang van zaken. „Wij zouden zijn aftreden niet hebben geëist, maar hem er wel op gewezen hebben zijn verantwoordelijkheid te nemen. De geloofwaardigheid richting gemeenschap is toch in het geding. Tegelijkertijd geldt: Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.”
De CDA-fractie was verdeeld over eventuele steun aan wethouder Tollenaar. Het CDA zou hem hebben geadviseerd zelf zijn consequenties te trekken. „Je kunt eventueel de steun van een meerderheid in de raad krijgen, maar je bent toch zwaar beschadigd”, aldus CDA-fractievoorzitter Van den Dries. „Als vleugellamme bestuurder kun je niet optimaal functioneren.”