Kabinet pakt brandveiligheid cellen aan
DEN HAAG (ANP) – Voor september volgend jaar moet duidelijk zijn of de ruim honderd Nederlandse gevangenissen wel goed zijn beveiligd tegen brand. Ernstige gebreken moeten meteen verholpen worden.
Dat heeft het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de brand in het cellencomplex op Schiphol, bijna een jaar geleden. De 24 cellencomplexen die net als het uitzetcentrum op de luchthaven uit containers bestaan, hebben al een inspectieronde achter de rug. Vier gingen er dicht.Het kabinet wil niet ingaan op het verwijt van de onderzoeksraad dat er geen elf mensen bij de brand zouden zijn omgekomen, als de instanties zich aan alle regels hadden gehouden. We moeten vooruitkijken, zeiden de betrokken ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Winsemius (VROM). Zij volgden Donner en Dekker op, die na het harde rapport van de raad van Pieter van Vollenhoven opstapten.
Gevangenispersoneel gaat meer oefenen in het bestrijden van branden, in alle cellen komt een rook– en brandmelder en 8600 medewerkers krijgen een training in bedrijfshulpverlening. Ook gaat de overheid beter kijken of bouwers een nieuwe gevangenis wel goed opleveren. „Daar moeten we scherper in worden", zei Winsemius. „We zijn te goed van vertrouwen geweest".
De regering volgt in grote lijnen het rapport van de onderzoeksraad, maar legt de aanbeveling om de celdeuren met een druk op de knop open te kunnen gooien, naast zich neer. Hirsch Ballin voelt er niks voor de cipiers te confronteren met een grote groep gevangenen die ineens op de gang staat. Bovendien kan dan de cel met de brandhaard ook open komen te staan. Bij de brand op Schiphol gebeurde dit ook, met desastreuze gevolgen.
In een reactie op het conceptrapport van Van Vollenhoven verweet het kabinet de onderzoekers nog de schuldvraag te stellen. Maar nu zeggen de twee ministers ambtenaren die er een potje van hebben gemaakt niet te kunnen ontslaan, omdat niet is vastgesteld wie er schuld heeft. Wel worden er mogelijk mensen overgeplaatst. In de nieuwe werkgroep (taskforce) van de Dienst Justitiële Inrichtingen die zich buigt over brandveiligheid, komen geen ambtenaren te zitten die hun handen vuil hebben gemaakt aan de Schipholbrand.
Regeringspartijen CDA en VVD scharen zich in grote lijnen achter het kabinet. CDA–Kamerlid Van Haersma Buma spreekt van een overtuigende aanpak en vindt het terecht dat de regering niet nakaart over de schuldvraag. VVD’er Frans Weekers daarentegen mist wel „een stukje verantwoording van het kabinet" en wil het roken in cellen aan banden leggen. Het kabinet is tegen een algeheel rookverbod.
Dat het kabinet niet wil terugkijken, valt slecht bij de oppositie in de Tweede Kamer. SP’er De Wit noemt dit onacceptabel en GroenLinks–fractievoorzitter Halsema rept van een dreigend „verantwoordelijkheidsgat". PvdA–Kamerlid Wolfsen wil ook meer verantwoording van de kant van het kabinet, maar is vooral opgelucht dat de ministers de aanbevelingen van Van Vollenhoven grotendeels overnemen.
Net als Halsema wil hij dat ook minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) volgende week in de Tweede Kamer de opstelling van het kabinet komt verdedigen. Staatssecretaris van Hoof (Sociale Zaken) zou opheldering moeten geven over de rol van de Arbeidsinspectie. Het Kamerdebat staat gepland voor dinsdag en woensdag.
Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is in zijn nopjes met de blik op de toekomst van het kabinet. „De conclusies van de raad zijn niet ter discussie gesteld".