Binnenland

Ontstekingsremmers verminderen kans op Alzheimer

De kans dat mensen de ziekte van Alzheimer ontwikkelen, lijkt fors af te nemen als zij langdurig bepaalde ontstekingsremmers zoals ibuprofen en naproxen slikken. Het risico op Alzheimer, een bepaalde vorm van dementie, daalt met 80 procent in vergelijking met mensen die de middelen niet slikken.

ANP
22 November 2001 17:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Dat blijkt uit een epidemiologisch onderzoek waaraan bijna 7000 Rotterdammers boven de 55 jaar deelnamen. De studie is donderdag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Volgens onderzoeker B. in ’t Veld van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, die hierop is gepromoveerd, is het niet de bedoeling dat mensen deze medicijnen zomaar moeten gaan slikken. „De middelen hebben ernstige bijwerkingen als maag- en darmbloedingen”, zegt In ’t Veld.

Het belang van dit grootschalige onderzoek moet volgens hem vooral gezien worden als opstap naar verder onderzoek naar geneesmiddelen. De oorzaak van Alzheimer is nog niet bekend. „Een van de veronderstellingen is nu dat het ontstekingsproces een belangrijke rol heeft in de ontwikkeling van de ziekte”. In de Verenigde Staten loopt een soortgelijk onderzoek onder 2300 mensen. Zij krijgen de ontstekingsremmers niet vanwege andere kwalen maar juist omdat zij een hoog risico op Alzheimer hebben door erfelijkheid en ouderdom.

De deelnemende Rotterdammers worden al sinds 1990 gevolgd voor allerlei onderzoeken naar chronische ziektes. De onderzoekers kregen anonieme gegevens van de apothekers. De studie begon met 6989 senioren die destijds geen van allen Alzheimer hadden. Na ruim zeven jaar hadden 394 mensen dementie gekregen, van wie 293 Alzheimer en 101 een andere vorm onder meer door een hersenbloeding.

Van de 2553 mensen die deze ontstekingsremmers niet gebruikten, kregen er 210 Alzheimer. Van de 233 mensen die de medicijnen wel slikten vanwege kwalen en dat langer dan twee jaar deden, kregen maar drie Alzheimer. De doses maakten daarbij niet zoveel uit. De kans dat mensen de ziekte van Alzheimer ontwikkelden, bleek in de gebruikersgroep vijf keer lager. In de studie werden ongeveer twintig (niet-steroïde) ontstekingsremmers meegenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer