Opschudding in Borsele
BORSELE - De handelwijze van wethouder F. J. Tollenaar van Borsele is voor de gemeente zeer te betreuren, zegt burgemeester E. J. Gelok. „Maar de gebeurtenissen zijn extreem vervelend voor hemzelf.”
In Borsele is opschudding ontstaan over SGP/ChristenUniewethouder Tollenaar, nadat deze vrijdagavond met drank op achter het stuur kroop en tegen een paaltje reed. „Het is hier hectisch”, verklaarde burgemeester Gelok woensdagmorgen.Hoe vervelend is dit voor Borsele?
„Buitengewoon vervelend, vooral voor de betrokkene zelf. Hij heeft dit gedaan in een moment van onbedachtzaamheid. De effecten komen als een lawine over hem heen. Dat is voor Tollenaar, zijn vrouw, en zijn politieke partij heel vervelend.”
U spreekt in uw verklaring met waardering over de wethouder.
„Ik waardeer het dat Tollenaar zich altijd loyaal in het college heeft gedragen. Ook heeft hij zijn overtreding zelf aan de gemeenteraad en het college gemeld. Vrijwel gelijktijdig heeft hij de openbaarheid gezocht en zijn excuses aangeboden aan de bevolking. Ik praat daarmee niet over zijn toekomst. De fractievoorzitters spreken zich vanavond uit. Daar zal wethouder Tollenaar zijn conclusies aan verbinden.”
Hoe ernstig beoordeelt u zijn handelwijze?
„Heel ernstig. We moeten ons realiseren dat we als volksvertegenwoordigers in een glazen huis leven, maar ook een voorbeeldfunctie voor onze omgeving vervullen. De wethouder heeft met drank op achter het stuur gezeten en is doorgereden na een eenzijdig ongeval. Ik keur dat niet goed. Dat is een ernstig vergrijp, waarvoor hij voor de rechter moet verschijnen. Tegelijkertijd is dit een signaal naar andere bestuurders: hoe gaan wij met het gebruik van alcohol om?”
Burgemeester Ter Horst van Nijmegen is in juli betrapt met te veel alcohol op achter het stuur. Zij mocht blijven. Kun je die lijn doortrekken naar Borsele?
„Dat is niet helemaal vergelijkbaar. Er is in juridische zin een gradueel verschil. Ter Horst had een lichte overschrijding, waarvoor ze een bekeuring heeft gekregen en een tijdelijke rijontzegging, denk ik.”
Hebt u contact gehad met de wethouder? Hoe is hij eronder?
„Ik heb sinds zaterdagavond veelvuldig contact. De man heeft geestelijk een zware tik gekregen. Hij zit nu thuis. Dat is ook verstandig. De gebeurtenissen zijn afgrijselijk voor hem. Alles komt als een lawine over hem en zijn gezin heen. Twee woorden komen steeds weer boven: emotie en schaamte. Absoluut.”