Binnenland

Kamer voor ondertekening nieuw JSF–contract

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil doorgaan met het omstreden project voor de Joint Strike Fighter (JSF). De coalitiepartijen CDA en VVD met steun van de LPF, ChristenUnie en SGP willen dat het kabinet nog voor de verkiezingen een vervolgcontract met de Amerikaanse regering ondertekent.

17 October 2006 19:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

Dat bleek dinsdag bij de behandeling van de begroting van Defensie voor 2007. Pogingen van de linkse oppositie om de ondertekening uit te stellen, haalden niets uit. De PvdA, SP en GroenLinks willen wachten tot na de verkiezingen op 22 november of in elk geval totdat de Tweede Kamer over het recente JSF–rapport van de Rekenkamer heeft gesproken.Het zogeheten Memorandum of Understanding (MoU) voor de volgende fase houdt in dat Nederland invloed krijgt op de inrichting van de productie en het onderhoud van het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Volgens het kabinet kan Nederland in deze nieuwe fase nog relatief eenvoudig uit het internationale miljardenproject stappen, maar dat gaat dan wel ten koste van eerdere investeringen van ruim 600 miljoen euro.

De linkse partijen vrezen dat door ondertekening van dit vervolgcontract het wel moeilijker wordt om eruit te stappen. Ze wijzen op de kritische noten van de Rekenkamer dat de uiteindelijke prijs van de JSF niet is vast te stellen en dat Nederland grote financiële risico’s loopt.

Het besluit voor daadwerkelijke aanschaf volgt overigens pas in 2007–2008. De schatting tot nu toe is dat Nederland dan de komende dertig jaar 14,6 miljard euro steekt in de JSF, aan investeringen en exploitatie. Dat bedrag kan nog verder omhoog, zo waarschuwt de Rekenkamer, maar het kan ook omlaag, stelt Defensie daar tegenover. De JSF moet het Nederlandse bedrijfsleven 8 miljard aan opdrachten opleveren. De voorstanders wijzen verder op de grote impuls voor de Nederlandse kenniseconomie.

Minister Henk Kamp zal woensdag bij de afronding van de behandeling van zijn begroting duidelijk maken of het kabinet het verzoek van de linkse oppositie tot opschorting van de ondertekening al dan niet naast zich neerlegt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer