Declaraties specialisten niet controleerbaar
DEN HAAG (ANP) – Het declaratiesysteem voor ziekenhuizen is zo ingewikkeld dat het voor zorgverzekeraars niet mogelijk is om de rekeningen te controleren. Dat blijkt uit een dinsdag uitgelekt rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ingewijden bevestigen de conclusie.
Aanleiding voor het onderzoek van de NZa was een klacht van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Die stelden eerder dit jaar dat medisch specialisten in 2005 voor minstens een half miljard euro te veel hadden gedeclareerd.In dat jaar werd het nieuwe declaratiesysteem op basis van zogenoemde diagnose–behandel–combinaties (dbc’s) in ziekenhuizen ingevoerd. Dbc’s zijn een soort prijskaartjes voor een hele ziekenhuisbehandeling: van opname tot uiteindelijk ontslag.
ZN wist toen al dat er geen sprake was van persoonlijke zelfverrijking. 90 Procent van de ziekenhuisproductie wordt gefinancierd op basis van van tevoren vastgestelde budgetten en productieafspraken. Worden die overschreden, dan wordt dat het jaar daarop verrekend. De zorgverzekeraars wilden alleen zeker weten dat hier iets aan zou gebeuren, voordat ziekenhuizen en verzekeraars prijsafspraken mogen maken over meer zorgproducten. Hoogervorst wil dat in 2008 mogelijk maken voor 70 procent van de ziekenhuiszorg.
Overigens erkende ZN meteen al dat het allemaal nagenoeg geen effect zou hebben voor de no–claimteruggave voor ziekenfondspatiënten uit 2005. Wie een stap over de drempel van een ziekenhuis zet, heeft al bijna direct voor 255 euro aan zorgkosten gemaakt, stelde ook minister Hans Hoogervorst.
Uit het uitgelekte onderzoek blijkt dat de door ZN geconstateerde problemen vooral voorkomen bij meer complexe dbc’s. Het zou gaan om ongeveer 1 procent van de in 2005 nog 2800 verschillende dbc’s. „Een klein aantal van de dbc’s laat ruimte voor intepretatie", is de formulering.
Overigens werken het ministerie, zorgverzekeraars, ziekenhuizen en specialisten al meer dan een jaar aan de verbetering van het dbc–systeem dat ze samen vorig jaar in het leven hebben geroepen. Omdat het een uniek, Nederlands systeem is, duiken om de haverklap problemen op die om een oplossing vragen. „Het is een continue proces", aldus een betrokkene.