Tol levert geld op voor verlenging A15
DEN HAAG - Rijksweg A15 wordt doorgetrokken van knooppunt Bemmel tot de A12 bij Duiven en Zevenaar. Tolheffing op het nieuwe stuk snelweg moet 262,5 miljoen euro opleveren.
Dat staat in een brief die minister Peijs van Verkeer maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.De bewindsvrouw heeft met regionale overheden afspraken gemaakt over betere bereikbaarheid in Nederland. Het doortrekken van de A15 is onderdeel van die afspraken. Peijs stelt daarvoor 375 miljoen euro ter beschikking, de regio 112,5 miljoen. Tol op de A15 moet 262,5 miljoen opleveren.
Peijs overlegt nog met de regio over de voorwaarden die hij stelt bij zijn bijdrage. De discussie tussen Rijk en regio spitst zich toe op de kruising van de snelweg met het Pannerdensch Kanaal. De regio wil een tunnel, parallel aan de Betuweroute, omdat de nieuwe weg door de Gelderse Poort -een belangrijk natuurgebied- gaat.
Gedeputeerde M. van Haaren van de provincie Gelderland is blij met de afspraken met Peijs: „We zijn nog nooit zo ver geweest in de onderhandelingen met het Rijk. Voor ons is het doortrekken van de A15 heel belangrijk, omdat er anders een verkeersinfarct dreigt in de stadsregio Arnhem-Nijmegen.”
Peijs schrijft verder in haar brief aan de Kamer dat ze met de provincie Zuid-Holland heeft afgesproken dat ze 10 miljoen euro beschikbaar stelt voor reizigersinformatie op alle 2500 tram- en bushaltes in de provincie. Verder is afgesproken dat de A16 bij Rotterdam tussen 2012 en 2014 wordt verlengd vanaf knooppunt Terbregseplein langs Rotterdam Airport naar de A13 tussen Rotterdam en Delft.
In Zeeland wordt binnenkort het project N57 Veersedam-Middelburg uitgevoerd. Met deze omleiding zal de verkeersveiligheid op het noordelijke deel van de weg toenemen, aldus Peijs. De minister en de provincie gaan verder de bermen van provinciale wegen verharden om de onverwachte stijging van het aantal verkeersslachtoffers in Zeeland te keren.