PvdA uit kritiek op CDA
DEN HAAG (ANP) – De PvdA vindt dat de CDA–fractie in de Tweede Kamer „laffe politiek" bedrijft bij de uitbreiding van de Europese Unie. CDA–Kamerlid Van Dijk stelde dinsdag tijdens het jaarlijkse Europa–debat dat landen alleen mogen toetreden als ze voldoen aan de zogeheten Kopenhagen–criteria.
Het kabinet heeft onlangs echter ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om Roemenië en Bulgarije in 2007 te laten toetreden, terwijl ze nog niet voldoen aan alle eisen. Wel is er veel vooruitgang geboekt de afgelopen vijftien jaar.PvdA–Kamerlid Timmermans meende dat het CDA zijn eigen leiders, premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken, had moeten terugfluiten. „Dit is te makkelijk. Hier in de Tweede Kamer zeggen dat u het er niet mee eens bent, maar daarbuiten speelt u mooi weer”.
Volgens Timmermans kan de CDA–fractie er niet omheen dat premier Balkenende een grote fout heeft gemaakt. Van Dijk en zijn Europese CDA–collega Camiel Eurlings hielden het erop dat ze niet gelukkig waren met de gekozen constructie. Ze vinden dat kandidaatlanden eerst aan de criteria moeten voldoen en dat daarna pas een datum voor toetreding moet worden geprikt. Dat is eerder in het toetredingsproces niet gebeurd bij Roemenië en Bulgarije.
De VVD is wel voor de toelating van de twee voormalige Oostbloklanden. Volgens VVD–Kamerlid Van Baalen hebben zij de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt. Hij vertrouwt erop dat op korte termijn de laatste zorgpunten worden weggenomen.
De linkse oppositie wreef Balkenende in dat hij geen overtuigende en actieve houding heeft om de Nederlandse burgers bij Europa te betrekken. De PvdA meent dat Nederland, na de afwijzing van de Europese Grondwet anderhalf jaar terug, aan de kant staat in Brussel. „Dat is voor het eerst in twintig jaar. En dat is de premier aan te rekenen”, zei Timmermans.
Ook is de PvdA’er zeer bezorgd om de ontwikkelingen in Rusland, dat een nauwere relatie krijgt met de EU. Timmermans wees erop dat de moord op de journaliste Anna Politkovskaja nog eens aantoont dat het Rusland van president Poetin steeds verder beperkt wordt. Hij vindt dat de EU bij Rusland de fundamentele waarden moet benadrukken van persvrijheid, mensenrechten en een pluriforme samenleving.