„Veroordeling butlermoordzaak was terecht"
DEN HAAG (ANP) – De veroordeling van Dick van Leeuwerden wegens moord was terecht. Het herzieningsverzoek dat Van Leeuwerdens advocaat Geert–Jan Knoops heeft ingediend moet worden afgewezen, concludeert G. Knigge, advocaat–generaal bij de Hoge Raad dinsdag.
Knoops heeft in augustus bij de Hoge Raad betoogd dat het slachtoffer in de zogenoemde butlermoordzaak – de vermogende 72–jarige Amsterdamse Dorothea van Wylick – een natuurlijke dood stierf en dus niet is vermoord door haar verzorger/butler én kersverse dertig jaar jongere echtgenoot Dick van Leeuwerden.Volgens Knigge staat nog steeds pal overeind dat van Leeuwerden destijds, in november 1983, opzettelijk heeft verzuimd medische hulp in te roepen toen Van Wylick onwel werd en dat hij haar, in plaats daarvan, een forse hoeveelheid alcohol heeft toegediend.
Van Leeuwerden werd in 1985 veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij zat zijn straf uit en heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Ook anderen geloven in zijn onschuld. Vijf eerdere herzieningsverzoeken liepen op niets uit.
Advocaat Knoops meent dat hij nu beschikt over nieuw wetenschappelijk bewijs waaruit zou blijken dat Van Leeuwerden op geen enkele manier de hand heeft gehad in de dood van Van Wylick. Zij is destijds overleden aan hartritmestoornissen en niet door de alcoholmix die Van Leeuwerden haar gaf. Uit nieuw onderzoek blijkt volgens Knoops dat Van Wylick zes uur voor haar dood een klein hartinfarct heeft gehad, die in combinatie met haar door alcoholisme veroorzaakte hoge bloeddruk en een tekort aan kalium tot de hartritmestoornissen en uiteindelijk haar dood heeft geleid.
Advocaat–generaal Knigge meent dat die vaststelling voor de schuldvraag niet uitmaakt. Feit blijft dat Van Leeuwerden geen dokter heeft gebeld. Bovendien, aldus Knigge, kan de door hem toegediende alcohol de hartritmestoornissen hebben versterkt.
Ook wijst hij erop dat de hartritmestoornissen als doodsoorzaak in eerdere herzieningsverzoeken ook zijn opgevoerd en dat de Hoge Raad hierin geen aanleiding zag de zaak te laten herzien. Volgens Knigge bevat het verzoek van Knoops misschien in medisch opzicht enig nieuws, in juridische zin in elk geval niet.
Knoops toonde zich dinsdag teleurgesteld. Hij vindt de opstelling van Knigge erg formalistisch. Voor herziening is een zogeheten novum nodig, een nieuw feit dat mogelijk tot een ander oordeel van de feitenrechter zou hebben geleid. Volgens Knoops heeft hij dat met het nieuwe onderzoek wel degelijk geleverd.
De Hoge Raad zal op 12 december uitspraak doen.