Croissant bevat veel slechte vetten
DEN HAAG - Veel croissants in supermarkten bevatten ongezonde transvetzuren, afkomstig van margarines van slechte kwaliteit, aldus de Consumentenbond vrijdag.
De afbakcroissants van de merken Schoof, Euro Croissants en Euro-bread (te koop bij Jumbo, Super de Boer, Plus en Hoogvliet) bevatten volgens de bond onnodig veel van de schadelijke transvetzuren.Transvetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten in belangrijke mate. Volgens de Consumentenbond bevat goede margarine nauwelijks transvetzuren. „Daarom is het vreemd dat juist de margarineafbakcroissants van Schoof, Euro Croissants en Euro-bread de meeste transvetten bevatten, méér dan de roombotercroissants.” De bond roept fabrikanten ertoe op margarines zonder transvetten te gebruiken of de hoeveelheid transvetten op het etiket te vermelden.
Het is volgens de Consumentenbond sowieso niet verstandig om als ontbijt croissants te eten. Volgens de organisatie bestaat een gemiddelde croissant voor bijna een kwart uit vet. Dat is elf keer meer dan een vergelijkbare hoeveelheid volkorenbrood en 40 procent meer dan een gevulde koek.
In totaal onderzocht de organisatie zestien merken afbakcroissants. Ook werden de kant-en-klare croissants van veertien winkelketens onder de loep genomen. In het onderzoek krijgen alle croissants het predicaat slecht.
Bij de afbakcroissants komt de niet-roombotercroissant van Danerolles als minst slechte uit de test. De minst slechte kant-en-klare croissants zijn te koop bij Esso, aldus de Consumentenbond.