Meer fraude met illegale uitzendkrachten
LIJNDEN (ANP) – Fraude met illegale buitenlandse werknemers door onbetrouwbare uitzendbureaus is in twee jaar tijd flink toegenomen. Dit jaar zijn er gemiddeld 80.000 buitenlanders illegaal aan het werk gezet, tegen 65.000 twee jaar geleden.
Het werk waarbij onbetrouwbare bureaus dit jaar waren betrokken, komt neer op 29.000 tot 56.000 volledige banen. In 2004 ging het nog om 20.000 tot 35.000 arbeidplaatsen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van Research voor Beleid, verricht in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).De brancheorganisatie doet een beroep op de overheid om de aanpak van fraude en illegaliteit aan te scherpen. De Tweede Kamer buigt zich donderdag over de maatregelen die staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) neemt voor betere handhaving.
Van Hoof is door de Tweede Kamer gevraagd extra maatregelen te nemen bij het openen van de grenzen voor Polen en andere werknemers uit EU–landen, die in 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie. Vooral het CDA en de linkse oppositie vrezen dat anders werknemers in Nederland op een oneerlijke manier worden verdrongen door goedkopere buitenlandse krachten.
Maar volgens de ABU worden nu veel Polen in de illegaliteit gedwongen, omdat zij door ingewikkelde vergunningen moeilijk aan de bak komen in Nederland. „Bij open grenzen zouden de Oost–Europese krachten gewoon via legale bemiddelaars aan de slag gaan", aldus een woordvoerder. De brancheorganisatie stelt dat bonafide uitzendbureaus dit jaar door oneerlijke concurrentie ruim 1 miljard euro aan omzet mislopen.
Research voor Beleid schat dat 5500 tot 6000 malafide bemiddelaars dit jaar met hun praktijken tussen 271 miljoen en 524 miljoen euro verdienen. Als de bemiddeling legaal zou gebeuren, zou de overheid bij een betaling van het minimumloon 135 tot 260 miljoen euro aan belasting en premies ontvangen.
Van Hoof wil vooral extra gaan controleren op handhaving van het wettelijk minimumloon. Daartoe krijgt de Arbeidsinspectie aanvullende bevoegdheden. De ABU wil dat de overheid ook de uitzendbranche meer gaat ondersteunen bij het opzetten van een keurmerk. Het liefst wil de brancheorganisatie een soort APK–systeem, waarbij de sector – net als de Bovag bij auto’s – de keuringen doet en de overheid de controle.