Binnenland

Beloning voor oppakken uitgeprocedeerden blijft

DEN HAAG (ANP) – Uitgeprocedeerde asielzoekers en hun eventuele kinderen blijven vallen onder de afspraken die met de politie zijn gemaakt over het aanhouden en opsluiten van illegalen. Een voorstel van D66 om deze groepen uit de prestatiecontracten te schrappen, haalde dinsdag geen meerderheid in de Tweede Kamer.

3 October 2006 19:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:09

De politiekorpsen moeten volgend jaar 40.000 vreemdelingen aanhouden en hun identiteitspapieren controleren. Van hen moeten er 11.883 voor nader onderzoek en mogelijke uitzetting worden opgepakt en in vreemdelingenbewaring worden geplaatst. De korpsen krijgen een extra financiële vergoeding als ze de prestatienorm halen.D66–Kamerlid Lambrechts sprak eerder al de vrees uit dat vooral uitgeprocedeerde asielzoekers en gezinnen met kinderen de dupe worden van de afspraken. „Een gezin met twee kinderen telt dan voor vier neem ik aan? Dat tikt aardig aan. Dat geeft dus een verkeerde prikkel aan de politie”, zei ze vorige week tijdens een overleg. Een minderheid (PvdA, GroenLinks, de SP en ChristenUnie) steunde de motie van D66.

De Kamer stemde verder over moties die moeten voorkomen dat er kinderen in vreemdelingenbewaring terecht komen. Een voorstel van het CDA daartoe kreeg steun van een meerderheid. Een en ander betekent dat gezinnen met kleine kinderen in afwachting van uitzetting voortaan moeten worden ondergebracht in terugkeercentra en niet meer in vreemdelingenbewaring.

Als er indicaties zijn dat de ouders niet aan hun terugkeer willen meewerken en in de illegaliteit zullen belanden, moet het echter bij wijze van uitzondering mogelijk blijven hen vast te zetten. In dat geval moeten de kinderen in een pleeggezin worden geplaatst. Ook behouden ouders het recht om hun kinderen bij zich te houden in de cel.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken vindt dat gezinnen met minderjarige kinderen in beginsel niet in bewaring horen. Ze zet de detentie van hen alleen in als uiterste middel, met name als ouders weigeren mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer