Binnenland

Veel ex-gevangenen hebben hoge schulden

AMSTERDAM (ANP) – Veel gevangenen die vrijkomen, hebben vaak hoge schulden. Ook het aantal ex–gedetineerden dat zonder dak boven het hoofd op straat komt te staan, neemt toe. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie onder 3200 gedetineerden.

28 September 2006 13:38Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

De sectordirecteur voor het gevangeniswezen, Peter van der Sande, presenteerde de uitkomsten donderdag in Amsterdam tijdens de eerste regionale conferentie over de nazorg aan (ex–)gedetineerden. Hij noemde de schuldenlast onder gevangenen verontrustend en de toename van dakloosheid zorgwekkend.In de eerste drie maanden van dit jaar had 56 procent van de gedetineerden een vaak forse schuld. Slechts 13 procent kreeg daarbij hulp. Niet alleen geldproblemen kunnen een obstakel zijn voor een succesvolle terugkeer van ex–gevangenen in de samenleving. Ook met huisvesting en inkomen gaat veel mis.

Wie uit de gevangenis komt en een uitkering wil, moet eerst een verblijfadres hebben. Om een woning te kunnen krijgen, is een identiteitsbewijs nodig. Sommige gevangenen hebben hun paspoort echter verkocht en gaan zonder papieren de poort uit. Als ze geen geld hebben, kunnen ze geen identiteitsbewijs aanschaffen. De kans is dan groot dat ze weer op straat belanden en opnieuw de fout ingaan.

Jaarlijks keren ruim 35.000 mensen na hun straf terug in de samenleving. Volgens Van der Sande is en wordt er al veel gedaan om de begeleiding van hen te verbeteren. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kan de problemen echter niet alleen oplossen. Gemeenten en zorginstellingen moeten daarbij helpen. Het werk van DJI is zinloos als er niets is geregeld voor iemand die vrijkomt, stelde Van der Sande.

Ruim 225 gemeenten hebben inmiddels een coördinatiepunt ingesteld of toegezegd dat te doen om praktische zaken voor ex–gevangenen te regelen als onderdak, een uitkering, een baan of een paspoort. Zo had 16 procent van de 3200 onderzochte gedetineerden geen identiteitsbewijs.

De Noord–Hollandse commissaris van de koningin Borghouts, die de eerste van de elf regionale conferenties opende, zal gemeenten en burgemeesters aansporen hun verantwoordelijkheid te nemen bij de terugkeer van ex–gedetineerden in hun gebied. Woningbouwcorporaties, van oorsprong sociale instellingen, zouden volgens hem een bepaald aantal woningen beschikbaar moeten stellen aan ex–gevangenen. De buurt hoeft dan volgens Borghouts overigens niet te weten dat er een ex–gedetineerde komt te wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer