Slapeloze nachten om kantelende kaas
WINKEL - Vol spanning kijkt kaasmaker Piet Klaver uit het Noord-Hollandse Winkel toe. Zou het deze keer wel lukken? Met één zwaai tilt de heftruck de bijna 600 kilo zware kaas, ingeklemd tussen twee kisten, op. De truck kantelt de kostbare vracht 180 graden en laat deze vervolgens op de grond zakken. Klaver kijkt opgelucht. „Ik had er slapeloze nachten van. Als de kaas nu scheurde, was alle moeite voor niets.”
Lang hoefde Klaver, algemeen directeur van Klaver Kaas in Winkel, niet na te denken toen hij de vraag kreeg van zijn collega Beemsterkaas of hij een reuzenkaas wilde produceren. Vijf jaar geleden, bij het 100-jarig bestaan van Beemsterkaas, voldeed hij ook aan dat verzoek. Zijn 567 kilo zware Beemster was toen goed voor een plaats in het Guiness Book of Records als zwaarste kaas ter wereld.Dit jaar wil Klaver zijn recordpoging evenaren. „Na die eerste keer dacht ik: Dit doe ik nooit meer. Het kost ongelooflijk veel tijd en energie om zo’n kaas te produceren. Maar ja, ik houd van uitdagingen en doe graag dingen die een ander niet doet.”
Het produceren van zo’n reuzenkaas kostte Klaver wel enige zweetdruppels, omdat hij niet de gewone procedure kon volgen. „Ik ontwierp een speciale houten mal van 1,60 meter breed en 50 centimeter hoog. Ook het recept moest anders. In een reuzenkaas moet minder vocht, ander zakt hij in als een pudding. Ook zit er meer zout in, zodat de kaas harder wordt.”
De meeste hoofdbrekens bezorgde Klaver het moment van omkeren. „Dat is noodzakelijk, anders blijft de kaas aan de plank plakken en zakt al het vocht en zout naar één kant. Vorig jaar, toen we ook een reuzenkaas hadden geproduceerd, keerden we deze om met de hand. Dat mislukte en de half gerijpte kaas scheurde in tweeën. Dat was een grote teleurstelling.”
Dit jaar huurde de kaasmaker een heftruck, een zogenaamde kistenkantelaar, om de kaas te keren. Grote sjorbanden zorgden ervoor dat de reuzen-Beemster stevig bleef zitten. Tot grote opluchting van Klaver en zijn medewerkers lukte de lastige manoeuvre.
„Ik had er slapeloze nachten van. Weet je, ik koester die kaas als een troetelkind. Elke dag aai ik hem even over zijn bol. Voortdurend ben ik bezig elk risico uit te sluiten. Bovendien zit er een jaarproductie melk in zo’n kaas. Als hij nu weer scheurde, was alle moeite voor niks.”
Ondanks alle inspanning is Klaver niet zeker dat hij zijn oude record zal evenaren. „Volgende week wegen we de kaas in de Waag op de markt van Alkmaar. Ik acht de kans groot dat hij meer weegt dan 567 kilo, maar veel zal het niet schelen. Ik wilde de kaas wel 50 of 60 kilo zwaarder maken, maar door het warme weer viel de melkproductie van onze koeien tegen.”
Wat gaat Klaver daarna met de kaas, genoeg om 18.000 boterhammen te beleggen, doen? „Hij blijft eigendom van Beemsterkaas. Het is een reclameobject, waarmee ze allerlei beurzen gaan bezoeken. Als de kaas scheurt of brokkelt, gaat het mes erin. Vorige keer hielden we een uitgebreide kaasfondue op de markt in Alkmaar. Daar geniet ik van, als ik de mensen van onze kaas zie smullen. Maar één ding staat vast: ik neem de eerste hap.”