FNV waarschuwt voor onbetaalbare zorg
AMSTERDAM (ANP) – Om de noodzakelijke zorg voor alle inkomens betaalbaar te houden, moet volgens de vakcentrale FNV de nominale premie voor de zorgverzekering worden bevroren. FNV–voorzitter Agnes Jongerius verwacht dat de zorgkosten de komende tijd sneller groeien dan de inkomens van veel mensen.
Jongerius vreest dat de politiek het dan niet volhoudt de stijgende kosten te compenseren voor lagere inkomens via de zorgtoeslag. Daarom zal de FNV–voorzitter dinsdag tijdens een bijeenkomst van Zorgverzekeraars Nederland in Den Haag voorstellen de nominale premie op het huidige niveau van circa 1100 euro te bevriezen. De stijgende kosten worden dan opgevangen via de inkomensafhankelijke bijdrage die verzekerden naast de vaste premie betalen.Over de verhouding tussen de inkomensafhankelijke en vaste premie moet volgens Jongerius nog gepraat worden. Daarbij moet ook de werkgeversbijdrage aan de orde komen. De belangrijkste vraag is volgens haar of de kostenstijging voor noodzakelijke zorg collectief opgevangen moet worden en of de samenleving wel verantwoordelijk wil zijn voor de toegankelijkheid van de betreffende zorg.
Daarmee kiest de vakcentrale een meer geleidelijke koers dan de PvdA. De grootste oppositiepartij kondigde in de aanloop naar de verkiezingen aan een nominale premie in te voeren van 400 euro voor mensen met een jaarinkomen vanaf 30.000 euro. Dit plan zou volgens de FNV een schok teweegbrengen in het zorgstelsel.
De vakcentrale wil geen nieuwe fundamentele veranderingen. Door de nominale premie te bevriezen verwacht de FNV dat deze door welvaartsontwikkelingen in de loop der jaren vanzelf steeds minder zwaar drukken op het inkomen van mensen. Daardoor wordt de zorgtoeslag vanzelf ook langzaam minder nodig.
De vakcentrale wil nog wel zo snel mogelijk af van de no–claim en roept het CDA op om zich meer besluitvaardig op te stellen. Dan is er met de linkse oppositie en ChristenUnie een meerderheid in de Tweede Kamer voor dit plan. Met de no–claimregeling kunnen verzekerden die geen tot weinig zorgkosten maken, maximaal 255 euro per jaar terugkrijgen van de verzekeraar. Chronisch zieken met veel zorgkosten krijgen nooit iets terug. Gezonde mensen wel.