OM pakt flitspaalvandalen aan
Een aantal flitspalen wordt nog dit jaar extra beveiligd om vandalen op heterdaad te kunnen betrappen. De kasten worden voorzien van rook- en hittesensoren en trilling- en tiltmeters. Komt iemand in de buurt van de flitspaal, dan wordt automatisch de politie gewaarschuwd.
Volgens verkeersofficier van justitie J. Spee van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) worden de eerste extra beveiligde flitspalen nog dit jaar geplaatst. De maatregel is bedoeld om het vandalisme aan de snelheidscamera’s terug te dringen.
Jaarlijks vallen talloze flitspalen ten prooi aan boze automobilisten. Palen worden uit de grond getrokken, in brand gestoken of zelfs met vuurwapens beschoten. De schade bedraagt volgens Spee jaarlijks zeker honderdduizenden euro’s.
Het is volgens hem niet de bedoeling dat alle flitspalen het extra beveiligingspakket krijgen. „Als het van buitenaf niet te zien is of een paal voorzien is van sensoren, gaat er ook een preventieve werking vanuit. Een vandaal weet dan nooit of hij bij een extra beveiligde paal staat”, stelt de officier.
De extra beveiliging is niet de enige maatregel om het flitspaalvandalisme aan te pakken. Justitie bekijkt ook of flitspalen op stille wegen, die relatief vaak worden vernield, niet beter vervangen kunnen worden door mobiele snelheidscontroles. Ook gaat het OM samen met de politie meer rechercheren naar de daders van vernielingen aan flitspalen.
In de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer zijn veertien flitspalen recentelijk voorzien van extra bepantsering. In deze gemeenten worden relatief vaker dan elders in het land flitspalen vernield.