Binnenland

„Zedendelict ingrijpend voor jeugdig slachtoffer”

AMSTERDAM - Een autokraak is vervelend, een woninginbraak nog beroerder, maar de problemen van slachtoffers van zedendelicten zijn „echt ingrijpend.”

J. Visscher
20 September 2006 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:07
DUTILH …opgeklopte verhalen…
DUTILH …opgeklopte verhalen…

„Zeker van jeugdige slachtoffers horen we schrijnende verhalen”, zegt Olivier Dutilh, chef van het bureau zedenpolitie van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Hij was vandaag op de Vrije Universiteit een van de sprekers op een bijeenkomst over jonge zedendelinquenten. „Een zedendelict doet veel met een slachtoffer. Ik denk aan een meisje van dertien dat door de stad fietste, werd klem gereden en op grove wijze werd verkracht. Dat zijn schokkende zaken.”Maakt u zich zorgen over seksuele wantoestanden onder jongeren?
„Wij als politie krijgen alleen te maken met het topje van de ijsberg. Diverse onderzoekers melden dat het werkelijke aantal zedendelicten 20 tot 25 keer zo hoog is.

Ik zeg echter niet dat het aantal zedendelicten onder jongeren de afgelopen jaren gigantisch is toegenomen. Dat jongeren ontsporen, komt zeker voor. Maar we moeten niet iedereen over één kam scheren. Iemand die in een zwembad aan een meisje zit, gaat over de schreef. Maar dat is nog wat anders dan een pedoseksueel die structureel kinderen misbruikt.”

Justitie in Rotterdam toonde zich vorig jaar zeer verontrust over groepsverkrachtingen. Een aanklager zei dat jongens de meisjes puur als gebruiksvoorwerp zien. Herkent u dat?
„Ik kan me de emoties bij een aanklager goed voorstellen. Wij zelf hebben te maken gehad met een zaak waarbij een minderjarig meisje met een verstandelijke beperking meermalen seksueel is misbruikt door een groep jongeren. Dat leidde tot hevige emoties. We moeten wel oppassen voor opgeklopte verhalen. Ik ken gelukkig weinig voorbeelden van een jongedame die, fietsend door de stad, van haar fiets wordt getrokken en wordt misbruikt. In de meeste gevallen vindt verkrachting en misbruik plaats in situaties waarin jongeren elkaar al kennen. Jongens en meisjes gaan bij experimenteren te ver in seksuele contacten. Het meisje wil stoppen, de jongen gaat door. Een meisje wordt vervolgens vastgehouden en misbruikt. Dat is pure verkrachting. Daders zullen wel moeten beseffen dat ze heel veel ellende veroorzaken.”

De laatste jaren zorgen allochtone jongeren voor overlast in zwembaden. Maakt u zich daar zorgen over?
„Die misstanden komen zeker voor. Er zijn groepen jongeren, van Marokkaanse komaf, maar ook blonde en autochtone jongens, die meisjes lastigvallen. Dat wangedrag moeten we hard aanpakken. Maar het is niet zo dat ieder zwembad onveilig is.”

Uit een Rotterdams onderzoek blijkt dat jeugdige groepsverkrachters beïnvloed worden door pornofilms. Hoe ziet u dat?
„Ik ben er wat voorzichtig in om al te snel verbanden te leggen, al kan ik me wel voorstellen dat die link wordt gelegd. Er wordt ook geroepen dat een zender als MTV een slechte invloed heeft. Ik weet niet of dat zo is. Wel heb ik het gevoel dat er sprake is van een glijdende seksuele moraal. Je hoort wel eens signalen dat sommige jongeren heel makkelijk over seks denken. Dat een meisje met iemand naar bed gaat in ruil voor mooie kleren. Het is de vraag of de grens van wat wenselijk is, daarbij niet wordt overschreden.”

Wordt het niet hoog tijd dat ouders meer gaan doen aan gewetensvorming bij hun kinderen?
„Wij van de politie zijn geen moraalridders. Wij zijn ervoor om aan waarheidsvinding te doen. Maar dat ouders een belangrijke rol hebben, mag duidelijk zijn.”

Zegt de politie niet een beetje te snel dat ze geen moraalridder is?
„Nee. Wij als politie moeten niet al te snel een mening hebben. Wij zijn er voor opsporing van strafbare feiten. Bij seksuele misdrijven gaat het over excessen. Het is in hoofdlijn geen kommer en kwel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer