Leger betaalt onderdelen gecrashte F-16
VOLKEL - In het onderzoek naar de oorzaak van het dodelijke ongeval met een F-16 in het zuiden van Afghanistan is het Nederlandse leger bereid belangrijke onderdelen die de lokale bevolking heeft meegenomen terug te kopen.
Commandant Sander Schnitger van de vliegbasis Volkel heeft dat dinsdag gezegd. Schnitger was de afgelopen week in de Afghaanse hoofdstad Kabul en heeft gemerkt dat het onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeluk moeizaam verloopt. Mogelijk blijft die altijd onbekend, voorspelde Schnitger dinsdag.De kolonel noemt betalen voor belangrijke onderdelen een puur pragmatische oplossing. Resten van het toestel zijn in een groot, onherbergzaam en hooggelegen gebied terechtgekomen. „De lokale bevolking is daar altijd eerder. De mensen hebben niet zo veel. Ze nemen alles van waarde mee. Ons verbaast dat niet.”
In het gebied hebben de taliban het voor het zeggen. „Overwicht hebben we daar zeker niet”, legde Schnitger uit. Het onderzoeksteam is onder meer nog op zoek naar de zogenoemde zwarte doos van de F-16. Wat hem die waard is, kon Schnitger niet zeggen. Of inmiddels al zaken zijn gedaan met Afghanen, wist hij evenmin.
Bij de crash eind augustus kwam de 29-jarige kapitein Michael Donkervoort om het leven. Hij kreeg in zijn geboorteplaats Barneveld een militaire begrafenis.
Dinsdagmorgen is een Nederlandse militair in de omgeving van Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt toen zijn patrouille het aan de stok kreeg met een groep vijandelijke strijders. Het slachtoffer liep een schotwond op in zijn been.
Na een korte schotenwisseling trokken de tegenstanders zich terug en kon het slachtoffer per helikopter worden overgebracht naar het hospitaal in Kamp Holland bij Tarin Kowt. De rest van de Nederlandse patrouille is inmiddels veilig teruggekeerd op het Nederlandse kamp bij Deh Rawod. Volgens een woordvoerder van de landmacht verkeert de militair niet in levensgevaar en heeft hij zijn familie zelf op de hoogte gebracht van het incident.
Volgens de woordvoerder sloegen de strijders toe toen de patrouille halt moest houden vanwege een technisch defect aan een van de voertuigen. Het is nog niet bekend of er aan vijandelijke zijde slachtoffers zijn gevallen.
Het is de tweede keer dat een Nederlandse militair in Uruzgan gewond is geraakt na een schietpartij. Begin deze maand raakte een chauffeur van een pantserrupsvoertuig ernstig gewond aan zijn rechterbeen na een fel gevecht van zijn patrouille met een grote groep tegenstanders. Zijn onderbeen moest worden afgezet in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.
Nederland draagt sinds augustus de verantwoordelijkheid voor het stabiliseren van de provincie in het kader van de door de NAVO geleide ISAF-operatie in het zuiden van Afghanistan.