Herstel Bos en Lommerplein duurt maanden
AMSTERDAM (ANP) – De constructie van de woningen op het ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam vertoont op drie plaatsen fouten. Dat bleek maandag uit de eerste resultaten van het onderzoek naar de veiligheid van de woningen. De fouten zijn te herstellen, maar dat gaat minstens een paar maanden duren. Op basis van het eerste onderzoek is sloop niet nodig, liet de bouwer weten.
Het onderzoek is verricht in opdracht van eigenaar Fortis, aannemer Hillen & Roosen, projectontwikkelaar Multi Vastgoed en de vereniging van eigenaren (vve). Het technisch onderzoek wees uit dat de situatie in het pand niet veilig is voor normaal gebruik.Voor het onderzoek is een steekproef genomen van 10 procent van het totale aantal constructieonderdelen. Daarvoor werden 78 verschillende locaties onderzocht. Op twaalf plekken was sprake van minder wapening dan aangegeven in bouwtekeningen, maar niet zodanig dat het onveilig was. Wapening is een versterking van gevlochten staaldraad in beton.
In één woning is in de vloer en het terras geen bovenwapening aangetroffen en ontbreekt de koppelwapening tussen twee delen van de vloerconstructie. Deze situatie is onveilig en de constructie is inmiddels gestut. In een andere woning in de vloer doet zich ook een groot aantal afwijkingen voor in het betonijzer. Daar was echter geen sprake van een acuut onveilige situatie.
De derde fout betreft de tweede verdiepingsvloer, tussen de winkels en de woningen. „Hier is grote onzekerheid over het ontwerp”, aldus hoofdonderzoeker Simon Wijte van Adviesbureau J.G. Hageman. Berekeningen riepen twijfels op of de wapening op de juiste plekken en hoeveelheden aanwezig was in de vloer. Deze vloer wordt nader onderzocht.
De onderzoekers, van drie adviesbureaus, gaan nu de vloeren van alle woningen analyseren. Aan de hand van de steekproef kan geen conclusie worden getrokken voor het hele complex. Ook gaan de betrokken partijen werken aan een herstelplan, dat 2 oktober gereed moet zijn.
Volgens Paul Smeets, projectmanager van Hillen & Roosen, Fortis en Multi Vastgoed, hadden de twee woningen en aangrenzende huizen nooit opgeleverd mogen worden. „De resultaten van het onderzoek vallen ons tegen”. De eerste reactie van de drie partijen was dat de ontruiming „overdreven” was. „Maar we dachten toen: de discussie voeren we later”.
Burgemeester Cohen spreekt van goed nieuws dat het gebouw te herstellen is. „Dat het op z’n minst nog een paar maanden gaat duren, is daarbij een tegenvaller voor alle bewoners en ondernemers die uiteraard zo snel mogelijk terug willen”. De gemeente beraadt zich nu over de compensatieregelingen voor bewoners en ondernemers, die inmiddels 5,5 miljoen euro hebben gekost. Bewoners kunnen in ieder geval in hun tijdelijke woningen blijven.
Douwe van Riet, voorzitter van de vve, noemt de resultaten van het onderzoek teleurstellend. „We zijn ongerust over de komende weken”. Tijdens de bewonersbijeenkomst maandagavond werd duidelijk dat veel eigenaren boos zijn dat de situatie zo lang duurt. De aannemer heeft de terugkoopregeling uitgebreid: bewoners hebben nu tot drie jaar tijd om hun woning te verkopen aan Hillen & Roosen.
De gemeente Amsterdam besloot op 11 juli tot ontruiming van het Bos en Lommerplein wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde 96 woningen, 27 winkels, een bibliotheek en het stadsdeelkantoor.