IMF: Kans op afzwakking economie neemt toe
SINGAPORE (ANP) - De sterke groei van de wereldeconomie zal aanhouden. Toch zijn de risico’s die tot afzwakking kunnen leiden toegenomen. Vooral de inflatiedruk kan centrale banken ertoe bewegen de rente verder te verhogen. De groei van de Amerikaanse economie zal volgend jaar een stuk lager uitkomen dan aanvankelijk werd voorzien.
Dat zijn de belangrijkste conclusies van het halfjaarlijkse rapport met economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De zogeheten World Economic Outlook werd donderdag gepresenteerd in Singapore.Daar vindt deze week de jaarvergadering plaats van het IMF en de Wereldbank. De jaarvergadering is normaal gesproken in Washington, maar eens in de drie jaar wordt uitgeweken naar een andere locatie.
Het rapport van het IMF is positief van toon, met opnieuw krachtige groeicijfers. De wereldeconomie zal dit jaar een groei laten zien van 5,1 procent en volgend jaar van 4,9 procent. Dat is in beide gevallen ongeveer een kwart procentpunt hoger dan in de vorige ”outlook” van het IMF in april. Als de groei inderdaad zo uitpakt, is sprake van de krachtigste expansie over een periode van vier jaar sinds het begin van de jaren zeventig.
Het IMF maakt wel direct een voorbehoud bij het groeicijfer voor volgend jaar, dat als het tegenzit een stuk lager zou kunnen uitvallen. Er is een kans van een op zes dat de groei volgend jaar zal blijven steken op 3,25 procent of minder. Behalve de oplopende inflatie noemt het IMF als voornaamste risicofactoren de verdere stijging van de olieprijs en een afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt.
Met name in de Verenigde Staten zou de oplopende inflatie kunnen leiden tot verdere renteverhogingen. De VS hebben er al een hele reeks rentestijgingen op zitten.
Ook in de eurozone zijn nieuwe renteverhogingen waarschijnlijk, als de economische groei zich blijft ontwikkelen zoals nu wordt voorzien. De olie zou verder in prijs omhoog kunnen gaan, onder meer door politieke spanningen zoals in het Midden-Oosten.
De afkoelende huizenmarkt in de Verenigde Staten draagt in belangrijke mate bij aan de lagere groei in het land. Die zal volgend jaar uitkomen op 2,9 procent, 0,4 procentpunt lager dan het IMF eerder voorzag.
De afgelopen jaren gaven de Amerikanen veel geld uit onder invloed van oplopende huizenprijzen. Mede daardoor kreeg de economie een flinke impuls. Nu de rek in de huizenmarkt eruit begint te raken, bestaat de kans dat de uitgaven omlaaggaan. Dat heeft grote invloed op de Amerikaanse economie, die voor twee derde wordt gedragen door de consumentenuitgaven.
Het groeicijfer van de VS komt dit jaar uit op 3,4 procent. Dat is hoger dan de 3,2 procent van vorig jaar. Toch zijn er nu al tekenen van afkoeling van de economie. De groei in het tweede kwartaal was een stuk lager dan in het eerste.
De economische groei in de eurozone komt dit jaar uit op 2,4 procent, tegen 1,3 procent vorig jaar. Ook de eurolanden krijgen volgend jaar te maken met lagere groei, wat voor een aanzienlijk deel samenhangt met een btw-verhoging in Duitsland.
De groei van de eurozone zal in 2007 2,0 procent bedragen. In Duitsland zelf, de grootste economie van Europa, zal de groei volgend jaar terugvallen naar 1,3 procent, tegen 2,0 procent dit jaar.
Met de werkgelegenheid gaat het in de eurozone de goede kant op. In vrijwel alle landen die de euro als betaalmiddel hebben, zal het aantal werklozen volgend jaar lager zijn dan dit jaar.
De Nederlandse economische groei blijft volgend jaar op peil, zo verwacht het IMF. Uit de berekeningen komt naar voren dat de groei zowel in 2006 als in 2007 zal uitkomen op 2,9 procent. De werkloosheid daalt van 4,5 naar 3,9 procent van de beroepsbevolking.